Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πογκρόμ δεκάδων χιλιάδων απολύσεων



Μέχρι τις 26 του Σεπτέμβρη θα έχει οριστεί το 10% του... «πλεονάζοντος προσωπικού», που θα μπει αμέσως σε καθεστώς εφεδρείας

Το πογκρόμ δεκάδων χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σηματοδότησε και επίσημα χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιβεβαιωθεί περίτρανα και για μία ακόμη φορά η θέση του ΚΚΕ, ότι από τη συγκεκριμένη πολιτική κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να μείνει αλώβητος.
Με εγκύκλιο που απέστειλε χτες στις διοικήσεις 151 πρώην ΔΕΚΟ ο ειδικός γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, τους γνωστοποιεί ότι τίθεται άμεσα σε ισχύ η εφαρμογή του νόμου 3986 περί εργασιακής εφεδρείας και τους επισημαίνει: «Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προβείτε ταχύτατα σε μια κατ' αρχήν εκτίμηση πλεονάζοντος προσωπικού του φορέα σας που θα μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας».
Οι διοικήσεις των 151 αυτών φορέων θα πρέπει, έως τις 26 του Σεπτέμβρη, να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, όπως αναφέρεται, «κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του φορέα»,προσδιορίζοντας εκ των προτέρων ότι τουλάχιστον το 10% θα θεωρηθεί πλεονάζον προσωπικό.
Αν μάλιστα κάποιος φορέας, μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα, συνεχίσει να απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, «το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων που θα προσληφθούν με την ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ».
Εδώ, επί της ουσίας, περιγράφει την κόλαση των απολύσεων που θα λάβει χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν σήμερα 200 - 500 - 1.000 εργαζόμενους, αφού μετά το πρώτο διάλεγμα του 10%, αν οι εργαζόμενοι παραμείνουν περισσότεροι από 100, αυτοί τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή θα απολυθούν. Τη βρώμικη δουλειά θα την αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες, με την υψηλή εποπτεία του ΑΣΕΠ στο συντελούμενο έγκλημα.
Στον πίνακα των αποδεκτών είναι όλοι οι συγκοινωνιακοί φορείς, το σύνολο των λιμανιών, οι υπό ιδιωτικοποίηση πρώην ΔΕΚΟ κ.λπ.
                                    
                                   αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
           
                               

Με διαδικασίες-εξπρές και έξι κριτήρια θα γίνει η επιλογή των περίπου 30.000 εργαζομένων που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, ξεκινώντας από 151 φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 30.000 υπάλληλοι θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και θα αμείβονται μόλις με το 60% του βασικού τους μισθού για 12 μήνες και πριν οδηγηθούν σε απόλυση, αν τελικά δεν τους επανεντάξουν.
«Δεν θα απολύσουμε 300.000 υπαλλήλους. Δεν το κάνουμε για λόγους σαδισμού, αλλά για να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση», δήλωνε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την εργασιακή εφεδρεία «ως όπλο μαζικής καταστροφής του δημόσιου τομέα».
Νωρίτερα ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός είχε αποστείλει κατεπείγουσα εγκύκλιο σε υπουργούς και διευθύνοντες συμβούλους των φορέων, ζητώντας να προχωρήσουν «ταχύτατα» σε μια κατ' αρχήν εκτίμηση του πλεονάζοντος προσωπικού του φορέα που θα μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Τα έξι κριτήρια επιλογής του προσωπικού, που προσδιορίζονται με την εγκύκλιο του κ. Κυριακού και οδηγούν σε εργασιακή εφεδρεία σε δύο φάσεις, είναι τα εξής:
1. Οι έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Αν με τα πρώτα τρία κριτήρια δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό τουλάχιστον 10% του προσωπικού τους, τότε θα περάσουν και στα επόμενα τρία κριτήρια επιλογής, που κατά προτεραιότητα είναι: εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζόμενοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.
Οι διοικήσεις των φορέων πρέπει να έχουν αποστείλει τις λίστες με τους εργαζομένους που θα περάσουν σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, έχουν διορία δύο εβδομάδες και όπως είναι προφανές, οι πρώτοι εργαζόμενοι των 151 φορέων που θα περάσουν στο εργασιακό καθεστώς της εφεδρείας πιθανότατα διανύουν τον τελευταίο μήνα απασχόλησής τους.
Από τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού και θα ευελπιστούν στην επανένταξή τους ή θα πρέπει να αναζητήσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από την ανεργία του 16%.
3. Οι απολύσεις δεν σταματούν εδώ. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση, καθώς οι φορείς, αν απασχολούν πάνω από 100 εργαζομένους μετά τη μείωση του προσωπικού λόγω εργασιακής εφεδρείας, θα προχωρήσουν στη διαδικασία αξιολόγησής τους εντός δύο μηνών. Δηλαδή, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προσλάβει ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης, που θα τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να τους έχουν παραδώσει το τελικό πόρισμα αξιολόγησης του προσωπικού. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από αυτή την αξιολόγηση θα περάσει και αυτό σε εργασιακή εφεδρεία.
Το σωτήριο για το πλεονάζον προσωπικό θα είναι να μεταφερθεί σε άλλο φορέα του Δημοσίου, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε με μερική απασχόληση, καθώς αν δεν τοποθετηθεί κάπου στο διάστημα των 12 μηνών θα οδηγηθεί σε απόλυση.


                             Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου