Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μακάβριο παιχνίδι κέρδους

Η αγάπη που έχουν οι οπαδοί της για την Μπαρτσελόνα και το στάδιο Καμπ Νου αποτελεί το καλύτερο εφαλτήριο για τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών

Το γεγονός ότι τουλάχιστον την τελευταία 15ετία η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και μέσω αυτής η οικονομική - και όχι μόνο - εκμετάλλευση των συναισθημάτων, που έχουν οι οπαδοί για τις ομάδες που υποστηρίζουν, έχει κορυφωθεί, είναι γνωστό... Οπως όμως φαίνεται τώρα, αυτή η εμπορευματοποίηση πλέον είναι και χωρίς όρια ...στην κυριολεξία (!!!). Και αυτό γιατί απ' ό,τι φαίνεται, το κυνήγι του κέρδους για τους επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές, που λυμαίνονται χρόνια τώρα το χώρο του ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν σταματάει ποτέ... Ούτε καν στα όρια της ανθρώπινης φύσης.
Αυτό επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα με την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες με θέμα την κατασκευή στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα ειδικού χώρου για την φύλαξη λαρνάκων για την τέφρα από όσους φιλάθλους της ομάδας έχουν την τελευταία ευκαιρία να ταφούν εκεί. Φυσικά με το αζημίωτο και με διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να επιτευχθεί η επιθυμία.
Οσο και εάν η είδηση κάνει αίσθηση, εντούτοις το όλο εγχείρημα αποτελεί το κλασικότερο παράδειγμα το τι μπορεί να δημιουργήσει ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας και του συναισθήματος της μάζας των οπαδών. Ενας συνδυασμός βέβαια που όποτε και να έχει συμβεί και για οποιοδήποτε λόγο πάντα κερδισμένη βγαίνει η πρώτη (επιχειρηματικότητα). Αλλωστε αυτό το συναίσθημα των οπαδών είναι που αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για την οποιαδήποτε εκμετάλλευση προκειμένου κάποιοι να κάνουν το παιχνίδι συμφερόντων με αποκλειστικό σκοπό βέβαια το δικό τους κέρδος.


Μπάρτσα και μετά... θάνατον


Το νεκροταφείο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αμβούργου άνοιξε τον δρόμο για έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο ...άλλο κόσμο
Αυτό που κάποτε φαινόταν μακρινή ιδέα, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Το εγχείρημα θα αναλάβει η καταλανική εταιρεία Sports Giem που ειδικεύεται σε ανάλογα πρότζεκτ και έχει την εμπειρία αντίστοιχων εγχειρημάτων στα γήπεδα της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Εσπανιόλ. Υπό την ονομασία Memorial Espai FC Barcelona, ο ειδικός χώρος που θα παραχωρηθεί στο Καμπ Νου θα έχει χωρητικότητα 20.000 λαρνάκων όπου θα τοποθετούνται οι τέφρες των νεκρών φιλάθλων της. Η ιδέα βασίστηκε στις στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει στην χώρα τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οι Ισπανοί προτιμούν την καύση των νεκρών από την ταφή ωστόσο σε ένα επίσης μεγάλο ποσοστό οι συγγενείς δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν μετέπειτα την τέφρα. Η ιδέα που αποτελεί πατέντα της Sports Giem πέρα από την πραγματοποίηση της επιθυμίας του νεκρού, συνδυάζει φυσικά και το κέρδος για την ομάδα αυτή που ορίζει τιμή για τη «φιλοξενία» η οποία εξαρτάται κυρίως από το χρονικό διάστημα που επιθυμούν οι συγγενείς να παραμείνει η τέφρα στους ειδικούς αυτούς χώρους. Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί ωστόσο από τα μέλη των Μπλαουγκράνα, πολλά από τα οποία εκφράζουν αντιρρήσεις καθώς τάσσονται κατά της καύσης των νεκρών.

Σημαντικά κέρδη βγαλμένα από τη θλίψη


Βέβαια όσον αφορά την Ισπανία, η Μπαρτσελόνα δεν είναι η πρώτη που αποφασίζει να επενδύσει στους οπαδούς της ακόμα και μετά θάνατον... Αντίθετα εδώ και κάποια χρόνια αυτό συμβαίνει σε κάποιες άλλες ομάδες ενώ πλέον η ιδέα έχει περάσει και σε χώρους εκτός ποδοσφαίρου. Η εναπόθεση της τέφρας σε λάρνακες εντός των γηπέδων γίνεται ήδη στα στάδια της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Εσπανιόλ. Στο Βιθέντε Καλντερόν έχει παραχωρηθεί χώρος 600 τετραγωνικών μέτρων που έχει χωρητικότητα 4.210 λαρνάκων έναντι τιμήματος 1.500 έως 4.000 ευρώ. Σε μία γωνιά του Κορνέγια-Ελ Πρατ υπάρχει χώρος 1.000 τετραγωνικών μέτρων που χωρίζεται σε τρεις ορόφους. Και βέβαια στο Σιρκουί της Καταλωνίας έγιναν αυτόν τον μήνα τα εγκαίνια ανάλογου χώρου για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.Υπολογίζεται πως η Εσπανιόλ θα κερδίσει τα επόμενα χρόνια 4,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ιδιαίτερα επικερδής ιδέα αρχίζει να μην απασχολεί μόνο το χώρο του ποδοσφαίρου αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς του αθλητισμού που τυγχάνει να έχουν εξίσου φανατικούς οπαδούς. Ενας είναι αυτός των μηχανοκίνητων σπορ και έτσι η πίστα της Βαρκελώνης στην οποία διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες των παγκοσμίων πρωταθλημάτων Φόρμουλα 1 και Motogp μπήκε και αυτή στον χορό. Πρόσφατα στο χώρο της πίστας της Καταλωνίας εγκαινιάστηκε χώρος ανάλογος για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.


Οι πρώτοι διδάξαντες για ένα...άλλο κόσμο

Μπορεί αυτή την περίοδο πάντως η ιδέα να αρχίζει να ...ανδρώνεται στην Ισπανία που αποτελεί ιδιαίτερα πρόσφορη αγορά στο χώρο του ποδοσφαίρου ή των μηχανοκίνητων σπορ (διεξάγονται 6 Γκραν-Πρι της Φόρμουλα 1 και το Motogp συνολικά) ωστόσο αλλού έγινε η αρχή για έναν...άλλο κόσμο.
Στο παρελθόν οι φανατικοί οπαδοί του Αγιαξ ζητούσαν ως τελευταία επιθυμία να τους κάψουν και να σκορπίσουν την τέφρα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Αίαντα. Ωστόσω το 2007, το Αμβούργο έγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός σύλλογος που δημιούργησε το πρώτο οπαδικό κοιμητήριο στον κόσμο, που βρίσκεται μία ανάσα από το στάδιό του. Το κοιμητήριο έχει το σχήμα της έδρας του Αμβούργου και όποιος από τους οπαδούς του γερμανικού συλλόγου θέλει να ταφεί εκεί θα πρέπει να πληρώσει αδρά...
Πάντως την παγκόσμια πατέντα για τέτοιου είδους εγχειρήματα έχει η αργεντίνικη ομάδα, Μπόκα Τζούνιορς, η οποία πρώτη εκμεταλλεύτηκε την ιδιαίτερα φανατισμένη μάζα με το ποδόσφαιρο και τις ομάδες που έχουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Μπόκα δημιούργησε κοιμητήριο που έχει 27.000 θέσεις, σε απόσταση πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο από το «Μπομπονέρα» και το κόστος μιας... θέσης ανέρχεται στο ποσό των 1.200 δολαρίων.

ΜΠ.ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου