Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΕΤΑΡΤΗ 5 και 19 ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!




Συνάδελφε δημόσιε υπάλληλε
Τέρμα οι θυσίες για τη σωτηρία της Ε.Ε. και τα κέρδη των δανειστών. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Να διαγραφεί όλο!
Δε θα δεχτούμε καμιά εφεδρεία, καμιά απόλυση. Οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο, σε κάθε άνεργο συνάδελφο. Όλοι για έναν και ένας για όλους!
Δεν δεχόμαστε καμιά στάση πληρωμών από την εργοδοσία και το κράτος, καμιά περικοπή κοινωνικών δαπανών, καμιά συγχώνευση-κατάργηση, καμιά ιδιωτικοποίηση.
Άρνηση πληρωμών σε όλα τα χαράτσια – συλλογικά και οργανωμένα - γιατί πολύ απλά δεν έχουμε, δε μπορούμε να πληρώσουμε!


Μέχρι εδώ!
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος. Τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, ακόμα και τις αναπηρικές. Κόβουν φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις ακόμα και για χρόνιες παθήσεις. Υποσιτίζουν τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς, φορολογούν τους ανέργους, αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς βιβλία. Μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση!
Κι όλα αυτά τη στιγμή που δίνουν νέα προκλητικά προνόμια και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, μειώνοντας τη φορολόγησή του από το 45% στο 20%, απαλλάσσοντάς το εξολοκλήρου ακόμα και από το «ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας», χαράτσι που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει τέσσερις και πέντε φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο!

Συνάδελφε δημόσιε υπάλληλε
Μη συμφιλιώνεσαι, μην αποδέχεσαι αυτή την κατάσταση. Καμμιά αυταπάτη! Τα μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας και όχι για το λαό. Ο λαός ήδη έχει πτωχεύσει. Τίποτα από όλες αυτές τις περικοπές δεν πάει για μισθούς και συντάξεις. Στην πραγματικότητα λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα για να φουσκώνουν τα κέρδη των δανειστών και των επιχειρηματικών ομίλων.
 

Το ΠΑΜΕ σε καλεί
Τώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας στις 5 και 19 Οκτώβρη.
Με συνελεύσεις των σωματείων, με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, να ενταχθούμε στον οργανωμένο αγώνα.
Να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας, τους μισθούς και τις συντάξεις από τη λεηλασία της πλουτοκρατίας.
Έχουμε τη δύναμη. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Σκέψου! Το «κόστος του αγώνα» και των απεργιών αποδεικνύεται τελικά ότι είναι πολύ λιγότερο από το κόστος των κυβερνητικών μέτρων!!!
Μην περιμένεις τίποτα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Παραμέρισέ τους! Δεν έχουν ούτε τη θέληση, ούτε το κύρος να αντισταθούν, να αντιπαλέψουν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και το μέλλον τους. Υιοθετούν τις θέσεις της κυβέρνησης και του συστήματος για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Υπογράφουν Συμβάσεις Εργασίας με μειωμένες αποδοχές (πχ στον ΟΤΕ -11%) στο όνομα του να μη γίνουν απολύσεις! Σπέρνουν αυταπάτες για μια «καλύτερη» Ευρωπαϊκή Ένωση, για «λύσεις» στο πλαίσιο του εξανθρωπισμού των μονοπωλίων.
Πάρε διαζύγιο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, που με γκεμπελίστικη προπαγάνδα, ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι και σπέρνουν την έχθρα ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Συμπορεύσου με το ΠΑΜΕ!

Έχεις ανάγκη από ένα στήριγμα, από ένα κίνημα - αντίπαλο δέος, που θα οργανώνει την πάλη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις συνοικίες, που θα σε υπερασπίζεται πραγματικά.

Ένα κίνημα που

Θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα θα δίνει προοπτική στην πάλη της καθημερινότητας για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Πίστεψε στη δύναμή σου, βγες στους δρόμους, άλλαξε τα πράγματα!                                                

                                        
                                                          28 Σεπτέμβρη 2011

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου





Περί του κύρους του Κοινοβουλίου


Τα αντανακλαστικά του κυρίου προέδρου της Βουλής λειτούργησαν άψογα. Ο κ. Πετσάλνικος θεώρησε «σκηνοθετικό εφέ» εκ μέρους του ΚΚΕ να γίνεται λόγος εντός του Κοινοβουλίου για την τιμή του ψωμιού και για την τιμή του γάλακτος.

Πολύ περισσότερο τον τάραξε η αυθάδεια του ΚΚΕ να καλεί τους κυρίους που κόβουν μισθούς και συντάξεις να απαντήσουν στο εξής απλό ερώτημα:
Πώς μια οικογένεια θα τα βγάλει πέρα όταν μόνο για μισό κιλό ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο;...


Τέτοιες κινήσεις, που θίγουν βάναυσα το κύρος του Κοινοβουλίου, δεν μπορούν να περνούν αναπάντητες. Και ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να τις στιγματίσει ως «απαράδεκτες».
Μετά, δε, την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου μπορούμε να είμαστε βέβαιοι: Το κύρος της Βουλής αποκαταστάθηκε.

Ετσι - με αποκατεστημένο πια το κύρος του - το Κοινοβούλιο μπορεί να συνεχίσει το έργο του.

Για παράδειγμα:



1) Να συνεχίσει να δέχεται τροπολογίες με τις οποίες παραδίδονται στον πρωθυπουργό δικαιοδοσίες ...Λουδοβίκου, όπως έπραξε το Μάρτη του 2010.

Τότε, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κατατέθηκε μια πολύ «περίεργη» τροπολογία. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία και «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», ο πρωθυπουργός παρέχει στον ...εαυτό του το δικαίωμα να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας και ταυτόχρονα παραχωρεί στον εαυτό του το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει την παράδοση σε αυτές τις επιτροπές κάθε πληροφορίας και κάθε εγγράφου του κράτους. Ακόμα κι αν - όπως αναφέρεται στην τροπολογία - αυτό το στοιχείο«χαρακτηρίζεται κρατικό απόρρητο ή εμπιστευτικό».

Ο πρόεδρος της Βουλής, για να μην έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, μάλλον δεν θα θεωρεί ότι τέτοιες τροπολογίες προσβάλλουν το κύρος του Κοινοβουλίου...



2)Η Βουλή - με αποκατεστημένο το κύρος της - μπορεί να συνεχίσει να πράττει ό,τι έπραξε το Μάη του 2010.
Ηταν τότε που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς κύρωση το μνημόνιο. Δηλαδή μια σύμβαση διεθνούς χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς. Μόνο που γι' αυτού του τύπου τις συμβάσεις το Σύνταγμα περιλαμβάνει ειδική διάταξη όσον αφορά την κύρωσή τους. Πόσο σέβονται το δικό τους, το αστικό Σύνταγμα και το κύρος του Κοινοβουλίου αυτοί που κόπτονται περί «κύρους»; Το απέδειξαν όταν χωρίς καμία αυταπάτη για τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας που υπηρετούν τα αστικά κόμματα στο Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου, του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την κύρωση συμβάσεων από τη Βουλή που αφορούν σε μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε από τα κόμματα του κεφαλαίου με το γνωστό τρόπο που συνηθίζουν να τσαλαπατούν ακόμη και το Σύνταγμά τους, αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, επειδή έπρεπε να διευκολύνει τη ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο και επειδή η προθυμία του ΛΑ.Ο.Σ. δεν ήταν αρκετή για να μαζευτούν οι 180 ψήφοι, δήλωσε διά χειλέων του συνταγματολόγου Ευ. Βενιζέλου ότι θα εφαρμόσει την «τυπική (!) διάσταση της δημοκρατίας» και ότι για την κύρωση του μνημονίου αρκούσαν οι 151 ψήφοι.

Τότε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος δεν διέγνωσε ουδεμία προσβολή στο κύρος του Κοινοβουλίου...



3) Το Κοινοβούλιο - με αποκατεστημένο το κύρος του - μπορεί επίσης να κυρώνει (το φροντίζουν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες) πραξικοπηματικές τροπολογίες, όπως εκείνη που κατατέθηκε την επομένη της ψήφισης του μνημονίου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία προφανώς αναβαθμίζει το κύρος του Κοινοβουλίου (απόδειξη ότι ο κ. Πετσάλνικος την υπερψήφισε), ο εκάστοτε επί της Οικονομίας υπουργός «νομιμοποιείται» να προχωρά σε όποια συμφωνία θέλει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα ξένα κράτη της ΕΕ, για την οποία συμφωνία το Κοινοβούλιο απλώς και μόνο θα ...«ενημερώνεται»! Δηλαδή αφαιρέθηκε από τη Βουλή ακόμα και η στοιχειώδης αστικοδημοκρατική αρμοδιότητα να επικυρώνει ή να απορρίπτει μια διεθνή συμφωνία της χώρας!

Η τροπολογία αναφέρει: «Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Με κοινοβουλευτική έγκριση, δηλαδή, η κύρωση μιας συνθήκης και μιας συμφωνίας της Ελλάδας με ξένα κέντρα ανήκει στη δικαιοδοσία της «ενός ανδρός Αρχής» (!), της Αυτού Εξοχότητος του εκάστοτε υπουργού της «σοσιαλιστικής» κυβερνήσεως των «αντιεξουσιαστών», η Ελλάδα μετατρέπεται σε «τσιφλίκι» με «υποθηκοφύλακες» τους Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο, με «επιστάτες» τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΝΔ και με «χωροφύλακα» το ΠΑΣΟΚ!

Αυτός είναι ο «σεβασμός» στο Σύνταγμά τους, αυτό εννοούν σαν «Ναό της Δημοκρατίας» όταν μιλούν για τη Βουλή και το κύρος του Κοινοβουλίου, αυτή είναι η αστική κοινοβουλευτική τους «τάξις»: Με την τροπολογία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ιμπεριαλιστική τρόικα και επαφίεται στην καλή διάθεση του κυρίου υπουργού πότε, αν και ποιες από αυτές θα ψηφίζονται από τη Βουλή ή αν και πότε η Βουλή θα ενημερώνεται ...εκ των υστέρων. Φυσικά, το αίτημα του ΚΚΕ, να αποσυρθεί η τροπολογία και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή της, απορρίφθηκε.

4) Το Κοινοβούλιο - με αποκατεστημένο το κύρος του - μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτούργησε τον Ιούνη του 2010. Ηταν τότε που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα. Μόνο που την κατέθεσε για το θεαθήναι!

Η κατάπτυστη συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα υπάγεται υπό το «αγγλικό δίκαιο» και αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή που πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία, δεν κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο προς κύρωση, αλλά απλώς ...προς ενημέρωση! Στην περίπτωση, δε, της δανειακής σύμβασης προχώρησαν κι ένα βήμα παραπέρα: Οχι μόνο απαγορεύτηκε στη Βουλή ακόμα και η διαδικασία τυπικής επικύρωσης της σύμβασης, αλλά απαγορεύτηκε ακόμα και η ...συζήτηση για τη σύμβαση! Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση.

Πράγμα που φυσικά δεν θίγει το κύρος του Κοινοβουλίου. Απόδειξη ότι ο κ. Πετσάλνικος ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα...

Χτες στη - με αποκατεστημένο το κύρος της - Βουλή, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το με μορφή νόμου χαράτσι εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου.

Μετατρέπει τη ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα και απειλεί ανέργους, γερόντους, λεηλατημένους μισθωτούς, μεροκαματιάρηδες ότι αν δεν πληρώσουν, τότε θα τους κόψει το ρεύμα, θα τους καταδικάσει στο κρύο και στο σκοτάδι, μέσα στο χειμώνα!

Να, άλλη μια απόφαση που συνάδει - απολύτως - με το κύρος του Κοινοβουλίου...

                                                   Γράφει
                                      ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΚΕ: Αποκατάσταση των Νίκου Ζαχαριάδη, Νίκου Βαβούδη και πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάμε και αποκαθιστούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη

Η δυνατότητα και η ικανότητα ενός ΚΚ να μελετά την Ιστορία του αποτελεί στοιχείο της ανάπτυξής του, με σκοπό να γίνει πιο διεισδυτική και αποτελεσματική η δράση του ΚΚ στην οργάνωση της ταξικής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με αυτήν την έννοια, γίνεται διαδικασία έμπνευσης για συνειδητή ηρωική δράση, ιδιαίτερα από τις νέες γενιές των κομμουνιστών.
Το ΚΚΕ στην 93χρονη πορεία του επέδειξε σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές για ένα επαναστατικό, εργατικό, κομμουνιστικό κόμμα, όπως την αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης στην κοινωνική εξέλιξη και της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας ως επαναστατικής θεωρίας για την επαναστατική πολιτική δράση. Δεν αποκήρυξε ποτέ την ταξική πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνική επανάσταση.
Το ΚΚΕ άντεξε στη δίνη της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ενωση και στα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτή η αντοχή δεν είναι τυχαία. Σφυρηλατήθηκε με ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.
Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι ιστορία της ιδεολογικής, οργανωτικής και πολιτικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα από την αστική. Γι' αυτό στην υπερενενηντάχρονη πορεία του δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται την αντικομμουνιστική επίθεση με όλες τις μορφές: Την πιο ωμή κρατική βία - φυλακίσεις, εξορίες, θανατικές ποινές και εκτελέσεις για δήθεν εθνική προδοσία - τη συκοφάντηση της προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα με τη διαστρέβλωση γεγονότων, με το «ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Αντίστασης 1941-1944» και την απαξίωση της Ιστορίας του ΔΣΕ, που συνδέθηκαν με περιόδους ανόδου της ταξικής πάλης.
Κάθε βήμα ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες εξαγριώνει τον ταξικό αντίπαλο και ταυτόχρονα τον κάνει πιο ευέλικτο στη χρησιμοποίηση αποστατών, αναχωρητών, οπορτουνιστών προερχομένων από τις γραμμές του ΚΚΕ.
Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική.
ΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΥΓΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • Κυριακή 2 Οκτώβρη, 11.30 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών: Τον Νίκο Ζαχαριάδη, ηγέτη και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ 1931-1956.



  • Τετάρτη 5 Οκτώβρη, 7.30 το απόγευμα στην πλατεία «ΑΤΛΑΣ» στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο: Τον Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.



  • Κυριακή 9 Οκτώβρη, 11 το πρωί στην πλατεία Λαού στη Λαμία:Τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη.
                          


                                          ΑΘΗΝΑ 23/9/2011
                   Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ                                                                  

H εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο πεδίο βολής Αγριλιάς Μεσολογγίου



Πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο πεδίο βολής της Αγριλιάς στο Μεσολόγγι.
Στην ομιλία του ο Κώστας Γκοργκόλης μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος Μεσολογγίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τόνισε μεταξύ άλλων:
"Πρέπει σήμερα να γίνουμε συνεχιστές της ιστορίας, παλεύοντας για κοινωνική ισότητα , για μια κοινωνία δίκαιη που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.......

                            

Εμείς που ανήκουμε στις νεότερες γενεές είμαστε υποχρεωμένοι να αποτήσουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αγριλιά Μεσολογγίου".
Στεφάνια κατέθεσαν, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτ/νίας του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, παραρτήματα της Εθν. Αντίστασης, αλλά και συγγενείς απόγονοι των εκτελεσμένων.
Το παράρτημα Μεσολογγίου φίλων κι απογόνων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κάλεσε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε που έχει σχέση με τις εκτελέσεις, να το καταθέσουν στο τηλέφωνο 6972929122 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntinos68galanis@yahoo.gr

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ Σύμβολα καπιταλιστικής ανάπτυξης



Αναμφισβήτητα οι ουρανοξύστες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της δυνατότητας του ανθρώπου να οικοδομεί, στη βάση της κοινωνικής εργασίας και της συσσωρευμένης στην κοινωνία γνώσης, αξιοθαύμαστα έργα, που αντιμετωπίζουν με επιτυχία ισχυρές φυσικές δυνάμεις, όπως η δύναμη του ανέμου και του σεισμού. Αυτά τα κτίρια δεκάδων ορόφων και ύψους άνω των 100 μέτρων, που εμφανίστηκαν στη σύγχρονη μορφή τους στις ΗΠΑ, στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα, έχουν πολλαπλασιαστεί και υπάρχουν πια στο ανάγλυφο πολλών μεγάλων πόλεων, σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.
Η καταστροφή των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης το 2001 έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η αποκάλυψη με τόσο βροντερό τρόπο των προβλημάτων ασφάλειας των ουρανοξυστών θα οδηγούσε σε διακοπή παραπέρα οικοδόμησης τέτοιων κτιρίων. Ομως, στην ανθρώπινη κοινωνία, μέχρι να φτάσει στην επιστημονική μορφή κοινωνικής οργάνωσης, τα πράγματα εξελίσσονται κυρίως όπως επιτάσσουν οι εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις και όχι η επιστήμη ή η λεγόμενη «κοινή λογική». To 2011, τρίτο (τέταρτο για τις ΗΠΑ) έτος εκδήλωσης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη, χρονιά εξάπλωσης της φτώχειας και της ανέχειας σε εκατομμύρια ανθρώπους στις ...αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, είναι ταυτόχρονα η χρονιά με τη μεγαλύτερη οικοδόμηση ουρανοξυστών και ιδιαίτερα ουρανοξυστών μεγάλου ύψους. Το 2000 υπήρχαν μόνο 22 κτίρια στον κόσμο με ύψος πάνω από 300 μέτρα. Ο ίδιος αριθμός τέτοιων θηριωδών κτιρίων θα ολοκληρωθεί μόνο μέσα στη φετινή χρονιά (μαζί με άλλους 77 ουρανοξύστες ύψους μικρότερου των 200 μέτρων)! Επειδή η φτώχεια για τους πολλούς πάει χέρι χέρι με την απίστευτη συσσώρευση και τη χλιδή των λίγων, του μονοπωλιακού κεφαλαίου.


Ο πύργος Μπουρτζ Χαλίφα (828 μ.) στο Ντουμπάι

     
 Οι ουρανοξύστες είναι εξαιρετική επένδυση για τους ιδιοκτήτες τους. Τα γραφεία και τα διαμερίσματα που κατασκευάζονται σ' αυτούς πωλούνται για χρυσάφι, όχι μόνο ως σύμβολα γοήτρου και πλούτου, αλλά και γιατί προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην καπιταλιστική αγορά σε αυτούς που τα αγοράζουν ή τα νοικιάζουν. Γενικότερα η ψηλή δόμηση, η συσσώρευση εργατικών μαζών μέσα στον αστικό ιστό, η διόγκωση των πόλεων σε πληθυσμούς της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων, προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις στην καπιταλιστική οικονομία μιας χώρας, που βεβαίως αδιαφορεί πλήρως αν οι εργαζόμενοι ζουν σε σπίτια - κουτάκια, σε αγχωτικό, απάνθρωπο περιβάλλον, με ελάχιστο πράσινο και επαφή με τη φύση.
Η κατασκευή ουρανοξυστών πολύ μεγάλου ύψους είναι αμφισβητήσιμη οικονομικά, τουλάχιστον από τη σκοπιά μιας κοινωνίας που κατανέμει τους πόρους της με επιστημονικό τρόπο για να πετύχει την καλύτερη κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Από τη στιγμή που ένα κτίριο υπερβεί τους 70 ορόφους (ο ακριβής αριθμός ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία), τα πρόσθετα κόστη που απαιτούνται για τη δομική σταθερότητα και ο επιπλέον χώρος που καταλαμβάνουν οι ανελκυστήρες και τα βοηθητικά συστήματα το κάνουν ασύμφορο.
Η πλειοψηφία των ουρανοξυστών πολύ μεγάλου ύψους κατασκευάζονται σήμερα εκτός ΗΠΑ. Από τα 20 ψηλότερα κτίρια που ολοκληρώθηκαν το 2010, μόνο ο πύργος Κληρονομιάς του Σικάγου βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος. Ο νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που χτίζεται στη Νέα Υόρκη και θα ολοκληρωθεί το 2013, θα έχει ύψος ...μόλις 541 μέτρα και θα είναι μόλις τέταρτος σε ύψος παγκόσμια. Την πρώτη θέση θα κατέχει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια ο πύργος Μπουρτζ Χαλίφα, στο Ντουμπάι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ολοκληρώθηκε πέρσι και έχει ύψος 828 μέτρα!
Η πλειοψηφία των νέων ουρανοξυστών, ανάμεσά τους και εκείνων πολύ μεγάλου ύψους, κατασκευάζονται στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι ως το 2025, 350 εκατομμύρια από τον πληθυσμό της θα κατοικούν σε πόλεις, μερικές από τις οποίες άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων (η Σανγκάη έχει ήδη 23 εκατ.). Ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη βρίσκεται στο Διεθνές Εμπορικό Κέντρο της Μόσχας, με ύψος 302 μέτρα, ενώ ως το τέλος του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και ένας νέος με ύψος 380 μέτρα.



Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»





Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου αρνήθηκε να συζητήσει για τα χαράτσια


                                                ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ 
              ΜΕΣΟΛΟΓΙΟΥ - ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΟΙΝΙΑΔΩΝ

                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τη δημοτική αρχή αλλά και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου γιατί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου αρνήθηκαν να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα , τα χαράτσια της καπιταλιστικής λαίλαπας που γονατίζουν και αφανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά τσακίζουν τους ανέργους , τους εργαζόμενους, τους μικροεμπόρους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για να σωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των αισχρών τοκογλύφων δανειστών.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρότεινε τρεις άξονες δράσης:
Α. Ο δήμος να πρωτοστατήσει στην οργάνωση του λαού ώστε να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια.
Β. Ο δήμος να πάρει αποφάσεις που αφορούν σε δικά του τιμολόγια (νερό, δημοτικά τέλη κ.λ.π.),
1.καταργησή τους για τους άνεργους , τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μικρέμπορους μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε δύσκολη θέση.
2. δραστική μείωση για όλους τους υπόλοιπους αφού έχουν δει τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται και να μειώνονται πολλές φορές και πάνω από το 30 %.
Γ. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα λαϊκών αναγκών (εργασίας, δαπανών για βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, νερό, καθαριότητα κ.λ.π), αλλά και γενικότερης πολιτικής να είναι πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση και αντίθεση με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.
Η δημοτική αρχή όχι μόνο αρνήθηκε αλλά και με αρκετή ειρωνεία τοποθετήθηκε ενάντια και το χειρότερο σε επόμενο θέμα που αφορούσε στην ανύπαρκτη ύδρευση του ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ενέκρινε κεφαλικό χαράτσι κατά νοικοκυριό (100 ευρώ + ΦΠΑ για το 2010 και 50 ευρώ + ΦΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2011).
ΚΑΛΟΥΜΕ όλο το λαό να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΙΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
                                    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2011

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ


     
Το παράρτημα Μεσολογγίου φίλων κι απογόνων 
των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα πλαίσια της εκδήλωσης της  Κυριακής 25-9-2011, αλλά και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας κι απόδοσης της αρμόζουσας τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, δίνει στη δημοσιότητα μια πρώτη λίστα των πατριωτών που εκτελέστηκαν, κυρίως  στο πεδίο βολής της Αγριλιάς αλλά και στην Πύλη της ΕΞΟΔΟΥ. Είναι αυτοί που έπεσαν όρθιοι, γιατί πίστεψαν κι αγωνίστηκαν για μια καλύτερη ζωή, σε μια Ελλάδα αληθινά ελεύθερη,  ανεξάρτητη και δημοκρατική. 
Η λίστα είναι ανοιχτή για συμπλήρωση ή τυχόν διορθώσεις και γι' αυτό καλούμε καθένα που γνωρίζει οτιδήποτε να το καταθέσει στο τηλέφωνο  6972929122   ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntinos68galanis@yahoo.gr 
Κάθε πληροφορία, έντυπο ή φωτογραφία που αφορά τη μικρή σε διάρκεια ζωή των παρακάτω αναφερόμενων λαϊκών ηρώων θα είναι πολύτιμη.


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  •  Αλεξάς Παναγιώτης (Σταυραδελφός)  του Κωνσταντίνου, από το Αγρίνιο, ετών 24. Ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της  Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του  ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της  λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. Προσπάθησε να «βγει» στο βουνό με το τμήμα Επαμεινώνδα. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949. 
  • Αλεξοπούλου Δέσπω του Δημητρίου από την Κόνισκα Τριχωνίδας ετών 22. Δραστήρια αντάρτισσα  του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτη το 1949, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε  στις  5-9-1949.
  • Αλεξόπουλος Παναγιώτης ή Κροκίδας του Αλεξίου, από το Αγρίνιο, ετών 34, εκτελέστηκε στις 7-9-1949.
  • Αυγουλής Κώστας του Πανταλέοντος, από το Αγρίνιο, ετών 34. Ήταν καπετάνιος τάγματος του 2/39 συντάγματος του ΕΛΑΣ. Είχε διατελέσει γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αγρινίου του ΚΚΕ και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΑΜ.εκτελέστηκε  στις 1-4-1949
  • Γαλατάς Διονύσης, από το Παλαιοχώρι Ευρυτανίας, ετών 35, εκτελέστηκε στις 5-9-1949.
  • Δαβανέλος Χαράλαμπος του Αντωνίου, από την Αθήνα, ετών 19, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
  • Δανιάς Παναγιώτης του Χρήστου, από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας ετών 45, πιάστηκε αιχμάλωτος στο ΔΣΕ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε  στις 23-9-1949.
  • Διαμαντής Σπυρίδων του Κωνσταντίνου από τον Αστακό, ετών 30. πιάστηκε στη Σπερχιάδα με άλλους μαχητές του ΔΣΕ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
  • Θεοδωρόπουλος Σωτήρης του Ιωάννη από το Αγρίνιο, ετών 24. Στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην έξοδο από το Αγρίνιο της ομάδας Επαμεινώνδα. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949.
  • Καραλάζος Δημήτρης του Νικολάου, από την πέρδικα Κοζάνης, ετών 23, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
  • Κατσούλης Σεραφείμ. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 22-1-1949.
  • Κοτσάφτης Πέτρος του Κωνσταντίνου, από το Λαμπίρι Τριχωνίδας, ετών 35, εκτελέστηκε στις 31-1-1949 .
  • Κουρκούτας Αναστάσιος του Κωνσταντίνου, από τον Προυσό Ευρυτανίας, ετών 27, εκτελέστηκε στις 13-6-1948.
  • Μπετχαβάς Γιώργος του Νικολάου (Τζουμέρκας), από το Αγρίνιο, ετών 25.Δραστήριος αντάρτης του ΕΛΑΣ και στέλεχος της λαϊκής αυτοάμυνας του Αγρινίου. Εκτελέστηκε στις 1-2-1949 .
  • Παλιούρας Δημήτρης του Ευθύμιου από το Αγρίνιο, ετών 26, στέλεχος της Λαϊκής Αυτοάμυνας. Εκτελέστηκε στις 31-1-1949.
  • Πατίλης Γρηγόρης του Κωνσταντίνου από την Περίστα Ναυπακτίας, ετών 30, εκτελέστηκε στις 20-1-1948.
  • Σπανός Θεοφάνης του Μιχάλη από την Ελατόβρυση Ναυπακτίας ετών 44, εκτελέστηκε στις 23-6-1948.
  • Τρίφτης Ιωάννης του Θεοφάνη, από την Κυδωνιά  Ναυπακτίας, ετών 48, εκτελέστηκε στις 23-6-1948.
  • Χαμπόγλου Μιχάλης του Χαράλαμπου, από το Μεσολόγγι, εκτελέστηκε στις 13-9-1948.
  • Κατσαραίος (Καλαματιανός) Αντώνιος από την Κατοχή ετών 47 εκτελέστηκε στις 19-12-1946.
  • Καραϊσκος Ανδρέας του Δημητρίου από τη Γουριώτισσα. Υποδιοικητής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Ξηρόμερου.
  • Ματαράγκας Σπύρος δικηγόρος από την Πρέβεζα. Αντάρτης του ΕΛΑΣ και περιφερειακό στέλεχος του ΕΑΜ στη Δυτική Ελλάδα. Επικεφαλής ομάδας  που προκειμένου να γλιτώσουν το όργιο τρομοκρατίας ξεκίνησαν από τον Πειραιά στις αρχές Σεπτέμβρη 1946 με προορισμό την ορεινή Ναυπακτία με σκοπό την ένταξη τους στις ομάδες καταδιωκόμενων. Πιάστηκε όλη η ομάδα κοντά στο χωριό Δερβέκιστα και καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο Μεσολογγίου. Μόνο ένας στρατοδίκης διαφώνησε λέγοντας «δεν μπορεί να κατηγορούνται άοπλοι Έλληνες και να δικάζονται ως Βούλγαροι». Εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
  • Μπουμπούλης Νώντας δάσκαλος, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, παλιός ΕΛΑΣίτης και στέλεχος του ΚΚΕ από την Κατούνα Ξηρομέρου. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα. Εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
  • Κατσιγιάννης Ντίνος του Σωτήρη, αγωνιστής του Αλβανικού Μετώπου από τους πρωτοπόρους αντάρτες του ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ, από τον Παπαδάτο. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα. Εκτελέστηκε στο Μεσολόγγι στις 4-12-1948.
  • Κατσαμπίρης Κώστας, καθηγητής από την Πάτρα. Ήταν εξόριστος στην Ακροναυπλία. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα, εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
  • Περαντώνης Βασίλης ανθυπολοχαγός, παλιός ΕΛΑΣίτης από την Αράχοβα Ναυπακτίας. Εκτελέστηκε και αυτός με την υπόλοιπη ομάδα Ματαράγκα στις 4-12-1948.
  • Αργυρόπουλος, τηλεγραφητής στο επάγγελμα από τη Ροδοδάφνη Αιγίου. Συμμετείχε στην ομάδα Ματαράγκα και εκτελέστηκε στις 4-12-1948.
  • Μπαλτάς Τάκης από τον Προυσό Ευρυτανίας.
  • Παπαντωνίου Παναγιώτης (Τρομάρας) από την Αράχοβα Ναυπακτίας.
  • Κελεγκουρίδης Αθανάσιος του Γερασίμου ετών  23 από την Πάτρα, εκτελέστηκε στις 1-5-1944.
  • Νησίδης Ιωάννης του Κων/νου ετών  34  από την Πάτρα εκτελέστηκε στις 1-5-1944.
  • Νησίδης Νικόλαος του Κων/νου ετών 37 από την Πάτρα εκτελέστηκε στις 1-5-1944
  • Καμένος Γεώργιος ετών 19, φοιτητής από το Αγρίνιο, απαγχονίστηκε κοντά στην Πύλη της ΕΞΟΔΟΥ, σε κολόνα της ΔΕΗ, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το στρατολογικό γραφείο.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μακριά από όσους λένε: «Πληρώστε το χαράτσι με επιφύλαξη»



Κάνουν ό,τι μπορούν για να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και για το λόγο αυτό στήνουν έναν επαίσχυντο μηχανισμό εξαπάτησης των εργαζομένων. Ο λόγος για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς, που συναντά την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να διογκώνεται καθημερινά ένα μαζικό λαϊκό κίνημα άρνησης πληρωμής από τα κάτω.
Αυτό το κίνημα, αυτή η οργανωμένη αντίδραση στην οποία στρατεύονται όλο και περισσότεροι, είναι ο στόχος. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από χέρι σε χέρι και με όποιο άλλο δυνατό τρόπο, διάφορες «Δηλώσεις Ρητής Επιφύλαξης», βάσει των οποίων ο πολίτης, αφού πληρώσει τα χαράτσια, θα δηλώνει την πρόθεσή του «περί αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθησομένων δόσεων... διά παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή δικαστηρίου». Με άλλα λόγια, λένε στα θύματα των μέτρων: Δίκιο έχετε που αντιδράτε αλλά πρώτα πληρώστε, πρώτα νομιμοποιήστε την παρανομία, πρώτα αποδεχτείτε την κλοπή, υποταχθείτε σ' αυτή και μετά διεκδικήστε το δίκιο σας!!! Φτηνό το κόλπο αλλά άκρως προκλητικό.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γνωρίζουν επίσης πως ό,τι τους πάρουν σήμερα δε θα γυρίσει πίσω ποτέ.
Αρα, όσοι προβάλλουν ως λύση και διέξοδο το «πληρώστε με επιφύλαξη», στην ουσία θέλουν να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μια λύση έχουν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κατάργηση των μέτρων στην πράξη. Από τη μαζική και οργανωμένη άρνηση πληρωμών.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" Μ.Μ.Ε.




Η πλατιά λαϊκή συμμετοχή στα χτεσινά συλλαλητήρια των συνδικάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις της χώρας δείχνει τη δυναμική του κινήματος που μπορεί να εμποδίσει τα άγρια μέτρα


                Συνεχής η αναμέτρηση.
               Κλιμακώνουμε την πάλη
.

28 Σεπτέμβρη: Κινητοποιήσεις κόντρα στο φοροχαράτσι της έκτακτης εισφοράς.
5 Οκτώβρη: Απεργία στο Δημόσιο κόντρα σε απολύσεις, μείωση μισθών - συντάξεων.
19 Οκτώβρη: Σε γενική απεργία καλούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΒΕΕ.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΔΕΣΠΩ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ εκτελέστηκε στις   5-9-1949                     στο πεδίο βολής της Αγριλιάς σε ηλικία 22 ετών.

Την Κυριακή 25-9-2011 και ώρα 18:00 σας καλούμε σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο πεδίο βολής στην Αγριλιά Μεσολογγίου την περίοδο 1946-1949.
Μετά το έπος της Εθνικής Αντίστασης, την περίοδο όπου ο Ελληνικός λαός ύψωσε το ανάστημά του στις ξένες φασιστικές κατοχικές δυνάμεις και στους ντόπιους συνεργάτες τους, καινούριες δοκιμασίες πρόβαλαν μπροστά του.
Ο Άγγλο-Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε συνεργασία με τους πολιτικούς εκφραστές της Ελληνικής ολιγαρχίας ξεκίνησαν το σχέδιο που από καιρό ετοίμαζαν. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 και η Συμφωνία της Βάρκιζας άνοιξαν το δρόμο για την καινούρια κατάσταση που ήθελε να επιβάλει η ντόπια και ξένη αντίδραση.
Το τρομοκρατικό όργιο σε βάρος των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του μαζικού λαϊκού κινήματος πήρε τη μορφή μονόπλευρου εμφύλιου πολέμου.
Δολοφονίες , βασανισμοί και βιασμοί γυναικών από τους χιτοσυμορίτες (Βουρλάκηδες, Σούρλας κ.α.). Φυλακές, εξορίες και εκτελεστικό απόσπασμα με πλαστές κατηγορίες από το επίσημο κράτος.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που μας δίνει για τις ωμότητες που διέπραξαν οι παρακρατικές συμμορίες η εφημερίδα Ελεύθερη Ελλάδα στις 19-3-1946:
Δολοφονίες 1.289. Τραυματισμοί αγωνιστών 6.671. Βασανισμοί 31.632. Λεηλασίες και φυλακίσεις 18.767. Συλλήψεις 84.931. Απόπειρες φόνου 509. Βιασμοί και πράξεις βίας κατά γυναικών 265. Καταστροφές γραφείων οργανώσεων 667.
Αυτό ήταν το σκηνικό που περίμενε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Ελληνικού λαού. Χιλιάδες κομμουνιστές στάλθηκαν φυλακή και εξορία. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα , χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ήταν αυτοί που βασανίστηκαν βάναυσα προκειμένου να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης διαποτισμένοι από τις αρχές και τους σκοπούς που διέπονται από την εξέλιξη του κινήματος εκείνου συνέχισαν τον αγώνα τους κάτω από αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν για κοινωνική ισότητα , για μια κοινωνία δίκαιη όπου θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Έτσι λοιπόν ήταν αναπόφευκτη η ένοπλη πάλη για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κινήματος εκείνου. Στην αρχή οι ομάδες καταδιωκόμενων οι οποίοι προσπαθούσαν να αποφύγουν το μένος της τρομοκρατίας που έσπερναν οι συμμορίες της αντίδρασης. Και στη συνέχεια η δημιουργία του ΔΣΕ που υπερασπίστηκε τα ιδανικά που προαναφέραμε .
Ιδανικά όπου οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ υπεραμύνθηκαν δίνοντας και τη ζωή τους ακόμη, είτε στα πεδία των μαχών, είτε ξεψυχώντας από τα βασανιστήρια στις φυλακές και τα ξερονήσια, είτε στους τόπους εκτελέσεων όπως στη Δράμα, στην Κεφαλλονιά, τη Λαμία και το Μεσολόγγι.
Ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος θα γράψει στον πατέρα του πριν τον εκτελέσουν στην Αγριλιά Μεσολογγίου: 

«…Με δίκασαν όχι γιατί ήμουνα κανένας κλέφτης,εγκληματίας, όχι γιατί ήμουνα προδότης, αλλά γιατί ήμουνα Έλληνας, πατριώτης, κομμουνιστής. Πεθαίνω περήφανος για ότι είμαι. Θέλω να ’σαι περήφανος για μένα. Είμαι παιδί του λαού γέννημα θρέμμα και γι’αυτό δίνω το αίμα μου…χιλιάδες αδέλφια μου πήραν πριν από μένα τον ίδιο δρόμο…δε θέλω εκδίκηση, κάντε ότι συμφέρει το λαό».
Εμείς που ανήκουμε στις νεότερες γενεές είμαστε υποχρεωμένοι να αποτήσουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αγριλιά Μεσολογγίου.














Αγριλιά 2011.doc - Powered by Google Docs