Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΡΩΣΙΑ: Ντοκουμέντα για το γιο του Στάλιν



Αποχαρακτηρισμός ιστορικών εγγράφων


Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έριξαν φως στις συνθήκες του θανάτου του μεγαλύτερου γιου του Σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, του Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζούεφ. Οπως δήλωσε από τα πρακτικά της ανάκρισης, που διενήργησαν οι Γερμανοί, προκύπτει, πως στις 16 Ιουλίου του 1941 ο υπολοχαγός Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι αιχμαλωτίστηκε στην περιοχή Λιάσνοβο. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, από τον Απρίλη έως το Ιούνιο του 1942 ο Ντζουγκασβίλι βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Νότια Βαυαρία και στη συνέχεια το Μάρτη του 1943 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, που κρατήθηκε σε ειδικό στρατόπεδο «Α».
Από τα ντοκουμέντα προκύπτει πως ο Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι στα τέλη του 1943, ενώ προαυλιζόταν, αρνήθηκε να επιστρέψει στο χώρο κράτησής του, κι επιδίωξε να περάσει τα συρματοπλέγματα. Μετά το πρόσταγμα του φρουρού να σταματήσει, ξέσχισε τη φανέλα του κι απευθύνθηκε στο φρουρό, λέγοντάς του: «ρίξε μου!». Ο τελευταίος τον πυροβόλησε στο κεφάλι.
Να σημειωθεί πως μετά από την ήττα στο Στάλινγκραντ οι χιτλερικοί ζήτησαν την ανταλλαγή του Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι με τον Γερμανό στρατάρχη Πάουλους, που είχε αιχμαλωτιστεί. Συνάντησαν, όμως, την άρνηση του Στάλιν, που είπε: «Δεν ανταλλάσσω στρατιώτη με στρατάρχη. Εκεί όλοι είναι παιδιά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου