Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Εμβόλιο που καταπολεμά τον καρκίνο; Όχι, γιατί κοστίζει...



       


Δύο ερευνητές στη Σουηδία είναι πιθανόν να έχουν στα χέρια τους μία πραγματικά επαναστατική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian». Δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον «καρκίνο του καρκίνου», αφού το εμβόλιο ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από ένας ιός ο οποίος επιτίθεται στους όγκους.
Όμως, η θεραπεία αυτή, το ελπιδοφόρο αυτό εμβόλιο κινδυνεύει να χαθεί λόγω έλλειψης στη χρηματοδότηση, αφού δεν είναι σίγουρη η επιτυχία του, δεν είναι ακόμη πατενταρισμένο και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκομίσει γρήγορο κέρδος η εταιρεία που θα χρηματοδοτήσει την παρασκευή του. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια και θεωρείται ότι χρειάζονται περίπου 10 χρόνια ελέγχου και ανάπτυξης.
Γράφει λοιπόν αρθρογράφος του «Guardian» την Παρασκευή, σε άρθρο του για το θέμα.«Αμέσως ρωτάω τον καθηγητή: Γιατί δεν το έχετε δοκιμάσει σε ανθρώπους»; «Δεν έχουμε αρκετά χρήματα», απαντά ο ένας από τους δύο Σουηδούς καθηγητές. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», λέει ο αρθρογράφος και ρωτάει: «Πόσα χρήματα χρειάζεστε»; Και απαντάει, «δύο εκατομμύρια για μια πραγματικά καλή εκδοχή» (σ.σ.του εμβολίου). Το πρόβλημα είναι ότι «ο ιός Ουψάλα», όπως ονομάζεται το εμβόλιο δεν έχει πατενταριστεί. Καμία εταιρεία βιοτεχνολογίας δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από αυτό». 
Στο άρθρο επίσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η σουηδική κυβέρνηση όπως και η φιλανθρωπία δεν χρηματοδοτούν την συγκεκριμένη έρευνα, καθώς και το γεγονός ότι η εταιρεία «Apple» ούτε που απάντησε στους ερευνητές για το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την έρευνά τους.
Ανεξάρτητα από το αν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούσε πράγματι να καταπολεμήσει τον καρκίνο, και το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει κάτι που είναι ευρέως γνωστό. Ότι οι τεράστιες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες σκοτώνονται εν τη γενέσει τους, εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορο και βέβαιο κέρδος στους επιχειρηματίες που θα τις χρηματοδοτούσαν, ακόμη και αν θα μπορούσαν να γλιτώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο δολοφόνος έχει όνομα. Είναι ο καπιταλισμός. Αυτό το κυριολεκτικά βάρβαρο, απάνθρωπο και ανθρωποφάγο σύστημα της εκμετάλλευσης. 
Ας σκεφτούμε: Ο ανθρώπινος νους έχει σπάσει φράγματα, έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιστήμη και την τεχνολογία. Πώς θα ήταν η ζωή μας αν υπήρχε ένα σύστημα που θα έθετε όλα αυτά τα απίστευτα επιτεύγματα στην υπηρεσία της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και όχι στην υπηρεσία μιας χούφτας μονοπωλίων;

                                             
                                                     902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου