Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Θέλει αρετή και τόλμη...



Αυτοί που σπεύδουν να ξεπλύνουν την εκμετάλλευση των εργατών στα φραουλοχώραφα (εφημερίδες και πολιτευτές της περιοχής) στρέφουν την προσοχή στο ρατσισμό, για να προβάλουν τον εύκολο ισχυρισμό ότι δεν είναι ρατσιστές οι καπιταλιστές και παρακάμπτουν το γεγονός: 
Μια χούφτα φραουλάδες - κατά δήλωσή τους - βγάζουν 95 εκατομμύρια ευρώ στη σοδειά και οι εργάτες γης δεν μπορούν να εισπράξουν, όλοι μαζί οι 6.000 εργάτες - ούτε τα 250 χιλιάρικα που αντιστοιχούν ανά αγροτική εκμετάλλευση στα μεροκάματα της δουλειάς τους. Ασφαλώς και δεν είναι ρατσιστικό το κίνητρο. Ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα - εργαλείο για να ισχυροποιηθεί η εκμετάλλευση.
Λένε: Δεν είναι όλες οι φράουλες ματωμένες. Κι όμως, ματωμένα είναι όλα τα γεννήματα της γης όταν μεσολαβεί στην παραγωγή τους η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Στην Ηλεία, όπως και σε κάθε άλλο τόπο όπου επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ματωμένες είναι και οι ντομάτες, και οι πατάτες, και τα πορτοκάλια, όλα όσα παράγει η γη με τη μεσολάβηση της δουλειάς του ανθρώπου - εργάτη.
Η προκλητική ζωή των εκμεταλλευτών μαρτυρά την άβυσσο που χωρίζει αυτόν που απ' τον ιδρώτα του πασχίζει να ταΐσει τα παιδιά του, από εκείνον που ακριβώς γιατί εκμεταλλεύεται εργάτες ξοδεύει ξένον ιδρώτα για να εδραιώσει και στο επίπεδο της εντύπωσης την κυριαρχία του.
***
Είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα οι καπιταλιστές δεν επικρατούν μόνοι τους. Εχουν την απόλυτη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, των δικών τους κυβερνήσεων.
Χαρακτηριστική η περίπτωση των εφοπλιστών. Το προβαλλόμενο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ναυτιλίας στέλνει στα πλοία τζάμπα ναυτεργάτες, καταστρατηγώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στο επίπεδο της προπαγάνδας, ο εργάτης της στεριάς διαβάζει για 800 και 1.000 ευρώ μισθούς και καλείται να πιστέψει ότι αυτοί οι μισθοί αναφέρονται σε κάποιους προνομιούχους, αφού στη στεριά ο μισθός είναι ήδη κάτω από τα 500 ευρώ. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι ο ναυτικός είναι 24 ώρες μέσα στο πλοίο, δουλεύει δηλαδή ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι από την παρουσία και μόνο των ναυτεργατών στα πλοία, επειδή δηλαδή από τη δουλειά τους γυρνά η προπέλα, οι εφοπλιστές βγάζουν αμύθητα πλούτη. Κανείς δε θα πει στον εργάτη της στεριάς ότι ο εφοπλιστής - επειδή τα πλοία τα κινούν οι ναυτεργάτες - κερδίζει ακόμα και τότε που το σύστημα έχει πρόβλημα. Χτες, στα οικονομικά φύλλα, η είδηση έλεγε ότι αυτήν την περίοδο ένα πενταετές τάνκερ χωρητικότητας 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου κοστίζει περίπου 55 εκατ. δολάρια, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τα 160 εκατ. δολάρια που κόστιζε το 2008. Αυτά ακριβώς αγοράζουν οι Ελληνες εφοπλιστές με τα φράγκα που βγάζουν από τους τσακισμένους μισθούς.
***
Στο μεταξύ, το πόπολο εκπαιδεύεται στο προσφιλές «θέαμα», αυτή τη φορά χωρίς καν «άρτο».
Το σύστημα έψαχνε για την επόμενη ανέξοδη παράσταση και τη βρήκε στη δίκη του Τσοχατζόπουλου. Πανηγυρίζουν στον αστικό Τύπο ότι το σύστημα λειτουργεί. Και προετοιμάζουν την «κοινή γνώμη» να κάτσει στον καναπέ και να απολαύσει ένα θέαμα τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας.
Εξω, από τα τηλεοπτικά πλατό, παιδιά θα εγκαταλείψουν το σχολείο, μανάδες θα τσακίσουν γόνατα πλένοντας σκάλες, παππούδες θα κάνουν τα πάντα για να μην εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο καθώς η σύνταξή τους είναι το μόνο εισόδημα για πλείστες των οικογενειών των ανέργων.
***
Τηλεοπτικά, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί. Μαζί του, τηλεοπτικά πάντα, θα συνεχίσουν να δοξάζονται και οι απολογητές του.
Ευτυχώς, η πραγματική ζωή τραβάει αλλιώς το δρόμο της, μακριά από τις κάμερες. 
Οσοι ήταν προχτές το βράδυ στο Πάρκο Ελευθερίας, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, εννοούν...
   
                          επί του τύπου (Ριζοσπάστης)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου