Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η ζωή στη Βόρεια Κορέα μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας



                                                    Θέα απο τον ποταμό Τεντονγκ.
                 
Τα κυβικά κτήρια στο βάθος ειναι συγκρότημα εργατικών κατοικιών.
                                            

           
              Δηλώσεις Μεγαλούδη από realmedialive

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της Βόρειας Κορέας προς το προσωπικό των ξένων πρεσβειών ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματών, η μία και μοναδική Ελληνίδα της χώρας αποφάσισε να εγκαταλείψει την Πιονγκγιάνγκ. «Μας δόθηκε η επιλογή σε όσους θέλουμε -που έχουμε παιδιά- να φύγουμε για λίγες μέρες και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, να ξαναρθούμε. Επιλογή μας δόθηκε. Και ως τελευταία ημερομηνία η 10η Απριλίου», δηλώνει η ίδια. 
Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη ζει με τον άνδρα της και τον 4χρονο γιο της στην πρωτεύουσα από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ είχε στο παρελθόν επισκεφθεί τη χώρα άλλες δύο φορές. 
Όμως, τη μόνιμη εγκατάστασή της εκεί έμελλε να συνοδεύσουν τα... τύμπανα του πολέμου, τα οποία χτυπούν όλο και πιο δυνατά πάνω από την περιοχή. 
«Εχουμε ελευθερία κινήσεων πλήρη. Δηλαδή, μπορώ να πάω οπουδήποτε. Δεν έχω περιορισμό. Απλώς, μένουμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης. Εκεί είναι οι πρεσβείες, τα γραφεία των ξένων οργανισμών και οι ΜΚΟ. Είναι τα γραφεία και δίπλα τα σπίτια», λέει η κ. Μεγαλούδη. 
Οπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, οι εικόνες που έρχονται από τα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού με τις στρατικοποιημένες ζώνες, τη μεταφορά των αρμάτων μάχης και οπλισμού, τις συνεχόμενες πολεμικές παρελάσεις και προετοιμασίες, βρίσκονται... μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας. 
«Η πρωτεύουσα είναι ήρεμη. ΄Ημουν για βόλτα έξω με το ποδήλατο. Τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους. Ο κόσμος ήταν στα λεωφορεία. ΄Εβαφαν τα σπίτια τους. Επιδιόρθωναν τα πεζοδρόμια τους. 'Οπως κάθε μέρα», σημειώνει. 
Μάλιστα, η Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω του κλίματος έντασης που επικρατεί με τη Νότια Κορέα, μαζί με τις εχθροπραξίες ετοιμάζεται και για θρησκευτικές εορτές. 
«Ετοιμάζονται για τους εορτασμούς των 101 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, οπότε έχει κάποια κινητικότητα η πόλη. Πέραν τούτου, η πόλη ετοιμάζεται, επειδή τελείωσε ο χειμώνας. Τώρα αρχίζει η Άνοιξη. Φτιάχνουν τα παρτέρια. Βάζουν καινούρια δέντρα. Διατηρούν την πόλη. Διορθώνουν τις ζημιές που έχουν γίνει. Οπως κάθε χρόνο. Σε σχέση με την ένταση, δεν έχω παρατηρήσει καμία αλλαγή», τονίζει η Φραγκίσκα Μεγαλούδη.

Πηγή: iefimerida.gr

αναδημοσίευση από Κόκκινο Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου