Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

9 Mάη 1945: Η συντριβή του Φασισμού


       9 Μάη 1945 – 9 Μάη 2013...

           68 χρόνια από τη 

       Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη

   




    










 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Η  9η ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ...

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
***
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ  ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ:
 MEΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1944 ΑΓΡΙΝΙΟ  (1944-2013)

Πέρασαν 69 χρόνια από τη δραματική εκείνη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, θυσία στο βωμό της λευτεριάς της Πατρίδας. Το Αγρίνιο πρόσφερε στην ιστορία της αγωνιζόμενης Ελλάδας το ολοκαύτωμα των 120 δολοφονημένων – εκτελεσμένων παιδιών του, από τους ταγματασφαλίτες – φασίστες - δοσίλογους συνεργάτες των Γερμανών.   Τους 117 στην Αγία Τριάδα και τους 3 κρεμασμένους στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου :  Πάνο Σούλο –  Χρήστο Σαλάκο – Αβραάμ Αναστασιάδη.


Βρισκόμαστε στο έτος 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα ετοιμάζονται για μαζική υποχώρηση. Πολλά χτυπήματα διενεργούνται σε όλη την επικράτεια σε συρμούς, σταθμούς και δίκτυα. Ένα από αυτά είναι και το χτύπημα στο Αιτωλικό στις22/06/1944. Στις 1/06/1944 το 2/36 Σύνταγμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Μεσολογγίου λαμβάνει την εντολή να προκαλέσει δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής του Αιτωλικού. Η επιχείρηση διήρκησε μόλις 14 λεπτά. Οι Γερμανοί έκαναν καιρό να αποκαταστήσουν την βλάβη του δικτύου και επειδή πίστεψαν ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν τεράστιες απέφυγαν και τα αντίποινα. Απώλειες Γερμανών:30 Γερμανοί οπλίτες, 1 Γερμανός αξιωματικός,3 Γερμανοί αιχμάλωτοι. Λάφυρα: 20 μάουζερ αυτόματα,6 αυτόματα τόμσον, ένα μυδράλιο με πολλά πυρομαχικά,6 πιστόλια παραμπέλ, μια βαλίτσα με χειρουργικά εργαλεία και φαρμακευτικό υλικό.

 10 ΙΟΥΛΗ 1944 - ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΟΥΡΙΤΣΑΣ, ΕΝΕΔΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

                        Ενέδρα σε  εχθρική φάλαγγα από 15 αυτοκί­νητα που έφτασε κοντά στις θέσεις των ανταρτών. Η μάχη της Γουρίτσας ήταν η πρώτη σύγκρουση με τους Γερμα­νούς. Ποτέ μέχρι τότε οι αντάρτες μας δεν είχαν πολεμήσει μαζί τους. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις και μικροσυμπλοκές με τους Ιταλούς, όμως ο πόλεμος με τους Γερμανούς ήταν πολύ διαφορετικός. Οι Γερμανοί που έλαβαν μέρος στη μάχη ήταν 120 σύμφωνα με τις ομολογίες των αιχμαλώτων. Νεκροί 117, τραυματίες 2 (αιχμάλωτοι). Κατεστραμμένα αυτοκίνητα 14. Λάφυρα, ολόκληρος ο οπλισμός του τμήματος.


 12 IOYΛΗ 1944 - Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

                        Η μάχη της Αμφιλοχίας έλαβε χώρα από την 12η μέχρι την 13η Ιουλίου του 1944 στην πόλη της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας  στο Ξηρόμερο. Οι μάχη δόθηκε ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις γερμανικές και συμμαχικές προς αυτές δυνάμεις. Η μάχη της Αμφιλοχίας αποτελεί την μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ σε όλη την διάρκεια της ένοπλης δράσης του, τόσο από πλευράς δυναμικού όσο και από αυτήν των επιτευγμάτων και έδειξε ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν εξίσου ικανές να μάχονται αποτελεσματικά και σε κατοικημένη περιοχή. 

 31 ΙΟΥΛΗ του 1944 – ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 59 ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΙΤ.ΝΙΑΣ

69 χρόνια μετά τιμάμε τους 59 αγωνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 31 Iούλη του 1944 απο τους χιτλεροφασιστες, σε ομαδική εκτέλεση των (59) αγωνιστών πατριωτών στο χωριό Καλύβια, στη θέση «φυλάκιο»στη σιδηροδρομική γραμμή (Καλύβιων-Κρυονερίου). 69 χρόνια αγώνων και θυσιών για το καλό του λαού και του τόπου, απ’ τη μαρτυρική εκτέλεση των 55 πατριωτών αγωνιστών και των 4 τεσσάρων απαγχονησθέντων στα τηλεγραφόξυλα της γραμμής, μεταξύ των οποίων και δύο καπεταναίων του θρυλικού ΕΛΑΣ.

1948 – 1949 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΛΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Το 1948 και 1949 δικάστηκαν από έκτακτο Στρατοδικείο και εκτελέστηκαν στο Μεσολόγγι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης γιατί παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν. εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο πεδίο βολής στην Αγριλιά Μεσολογγίου την περίοδο 1946-1949.
Μετά το έπος της Εθνικής Αντίστασης, την περίοδο όπου ο Ελληνικός λαός ύψωσε το ανάστημά του στις ξένες φασιστικές κατοχικές δυνάμεις και στους ντόπιους συνεργάτες τους, καινούριες δοκιμασίες πρόβαλαν μπροστά του.
***
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ...

 ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ...








ANAKOINΩΣΗ 

της 

Κ.Ο. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 

ΤΟΥ ΚΚΕ



«9 Μάη 1945 – 9 Μάη 2013… 
68 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη.

Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε!»

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ!
Από την Κόκκινη Σημαία που ύψωσε στο Ράιχσταγκ ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο, εξοντώνοντας το ναζιστικό τέρας, από την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή των δυνάμεων του φασισμού.
Από την ΕΑΜική Αντίσταση στην τριπλή κατοχή από το γερμανοϊταλικό – βουλγαρικό φασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες τους, της οποίας καθοδηγητική δύναμη, οργανωτής και κύριος αιμοδότης της ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Τιμάμε τα εκατομμύρια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλο τον κόσμο που δε δίστασαν να θυσιάσουν και τη ζωή τους.
Ο κομμουνισμός έδειξε και έτσι την ανωτερότητά του, άνοιξε το δρόμο σε λαϊκά κινήματα να επιβάλουν στις χώρες τους άλλο δρόμο ανάπτυξης.
ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ!
Η επιχείρηση της ΕΕ, της αστικής τάξης και των κομμάτων της να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να συκοφαντήσουν τους κομμουνιστές και τη Σοβιετική Ένωση, για να αθωώσουν τον καπιταλισμό δεν πρέπει να περάσει.
Ο φασισμός είναι μια μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Γεννιέται από τα σπλάχνα του καπιταλισμού που σαπίζει, όπως οι κρίσεις και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Φασισμός και πόλεμος αξιοποιούνται για να ξεπεράσουν τις κρίσεις τους και για να ξαναμοιράσουν τα μονοπώλια τον κόσμο. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα αυτών των αντιθέσεων, που οξύνθηκαν στη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929 – 1933 και κατόπιν στη νέα κρίση του 1937 – 1939, ενώ ταυτόχρονα επιδίωκαν το τσάκισμα του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
Αξιοποιούμε την ιστορική πείρα, βγάζουμε συμπεράσματα σήμερα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και το σύστημα αξιοποιεί την εθνικοσοσιαλιστική φασιστική Χρυσή Αυγή για το χτύπημα του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
Ξεσκεπάζουμε, απομονώνουμε τη φασιστική Χρυσή Αυγή, τους απογόνους των ταγματασφαλιτών, των συνεργατών των Γερμανών και τους οπαδούς της Χούντας. Ο μόνος αγώνας που πραγματικά στρέφεται ενάντια στους άδικους πολέμους και το φασισμό είναι ο αγώνας που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Η λεγόμενη αντιφασιστική συμμαχία και αγώνας αποσπασμένος από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό παγιδεύει σε δρόμο αδιέξοδο, ανακυκλώνει τις αιτίες που γεννούν το φασισμό.
Η δύναμη του λαού βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία.
Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να πολεμήσει αποφασιστικά και το φασισμό, τελικά να εξαλείψει τη μήτρα που τον γεννά. Η ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με την επικράτηση της αντεπανάστασης δεν αναιρεί την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της σοσιαλιστικής εξουσίας.
Στον 21ο αιώνα η εργατική τάξη με μεγαλύτερη ωριμότητα και σταθερότητα θα κατακτήσει την πολιτική εξουσία, θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό – κομμουνισμό και θα οργανώσει την οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών λαϊκών αναγκών.
Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν…
…Και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
Αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.
Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον!
(Μπ. Μπρεχτ)».
Κ.Ο. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ



ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.....

                                                      αναδημοσίευση από πρωτοτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου