Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Νομοσχέδιο ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων στο Δημόσιο





Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το δρόμο της απόλυσης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο δείχνει το νομοσχέδιο της τρικομματικής συγκυβέρνησης που φέρει τίτλο: «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης» και αφορά στις οργανικές μονάδες και το προσωπικό. 
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων. 
Ηδη, σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο που αφορά: στα γενικά στοιχεία της θέσης που κατέχει ο εργαζόμενος, τη σχέση εργασίας, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους, τις απαιτήσεις της θέσης, την καταγραφή των εργασιών κ.ά. 
Και το ερωτηματολόγιο, καθώς και το σύνολο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, συνδέονται με την πολιτική των γενικότερων αλλαγών, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια Δημόσια Διοίκηση ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στην εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. 
Είναι συνέχεια της πολιτικής που μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, θα διευκολύνει το σχεδιασμό για χιλιάδες απολύσεις.

Ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το προσχέδιο νόμου για την "Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης", που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, είναι βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό. Στρέφεται συνολικά εναντίον των λαϊκών αναγκών και των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Υπηρετεί τις γενικότερες στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου για ένα κράτος πιο αυταρχικό, που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών υπηρεσιών και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με απολύσεις, κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Με ένα απλό προεδρικό διάταγμα δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν περισσότεροι από 60.000 εργαζόμενοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να αποχαρακτηρίζεται το καθεστώς των υπηρεσιών από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ενώ με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση να καταργούνται θέσεις προσωπικού.
Τόσο το προσχέδιο νόμου όσο και το ερωτηματολόγιο, που αποστέλλει το υπουργείο σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, προωθούν την κατάργηση της όποιας σταθερής εργασίας απέμεινε. Από τις απαντήσεις θα συνταχθούν τα πορίσματα που θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων, του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και Επίτευξης Στόχων των Οργανισμών, των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, της αξιολόγησης και των απολύσεων.
Με το προσχέδιο νόμου η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθεί την κατάργηση του Ν. 4093/2012 και τις διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, αλλά αντίθετα ισχυροποιεί τον κατασταλτικό μηχανισμό των πειθαρχικών συμβουλίων.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όλων των εργασιακών σχέσεων, μαζί με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται από κοινού να οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια. Τα δικά τους συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τη μία ή την άλλη μορφή, που αποκτά το αστικό κράτος για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το Δημόσιο ούτε επιδιορθώνεται, ούτε βελτιώνεται. Χρειάζεται να ανατραπεί μαζί με την οικονομία πάνω στην οποία στηρίζεται. Ο λαός έχει ανάγκη από ένα Δημόσιο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου