Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τον κοινωνικό τουρισμό και την αδήλωτη εργασία

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
Ελ. Βενιζέλου 13- ΑΓΡΙΝΙΟ Τηλ.: (26410) 22 325 
FAX : (26410)46 515

Αγρίνιο 21-  8 -2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την αδήλωτη εργασία

Οι εξαγγελίες του υπουργού εργασίας  και η απόφαση του υπουργείου  ότι αυξάνονται τα πρόστιμα  κι αλλάζει ο τρόπος που θα επιβάλλονται για τους εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, μόνο σαν κοροϊδία μπορούμε να τις εκλάβουμε, αφού η αδήλωτη εργασία έφτασε  38,4% το 2012 από 25% του 2010.
Τη στιγμή που στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες - Επιθεώρηση Εργασίας, Ι.Κ.Α.- τα προβλήματα  και οι ελλείψεις μεγαλώνουν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής,  ο κ. υπουργός μας λέει ότι θα τσακίσει τη «μαύρη» εργασία.
Στο ΣΕΠΕ ( Επιθεώρηση Εργασίας) το 2011 υπήρχαν  25% κενές  οργανικές θέσεις  , ενώ το 2012 αυτές αυξήθηκαν στο 37,8%.
Στις ειδικές υπηρεσίες ελέγχου του Ι.Κ.Α. για την αδήλωτη εργασία, η οποία μαζί με το ΣΕΠΕ  συγκροτούν μικτά κλιμάκια ελέγχου,   υπηρετούν πανελλαδικά μόλις 25 εργαζόμενοι .
Ταυτόχρονα, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού και τον προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, τεράστιες  είναι και οι ελλείψεις  σε υλικοτεχνική υποδομή όπως  αυτοκίνητα για μετακινήσεις, υπολογιστές κ.λ.π. Φτάνουν στο σημείο οι αρμόδιοι υπάλληλοι να μετακινούνται με τα δικά τους αυτοκίνητα και με δικά τους έξοδα  κίνησης  για να πηγαίνουν σε ελέγχους , υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους.
Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της  για την αδήλωτη  και ανασφάλιστη εργασία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει  από τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες  και να καλύψει την αντεργατική της πολιτική που έχει φτάσει την ανεργία στο 27% και που η φτώχια και η εξαθλίωση θερίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Απαιτείται από τους εργαζόμενους οργάνωση και μαζική δράση στους τόπους δουλειάς με ταξικό προσανατολισμό για να μπει  φραγμός  στην εργοδοτική τακτική της τρομοκρατίας και της αυθαιρεσίας.

Το Δ.Σ.  

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
Ελ. Βενιζέλου 13- ΑΓΡΙΝΙΟ Τηλ.: (26410) 22 325 
FAX : (26410)46 515

Αγρίνιο 19- 8 -2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
για τον κοινωνικό τουρισμό

Κανονικό εμπαιγμό αποτελούν για τους εργαζόμενους και όλους τους δικαιούχους οι εξαγγελίες του υπουργού εργασίας για τον κοινωνικό τουρισμό. Την ώρα που οι διακοπές για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων γίνονται άπιαστο όνειρο , το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού συρρικνώνεται στο ελάχιστο. 
Το νέο πρόγραμμα  αποτελεί πρόγραμμα αποκλεισμού χιλιάδων λαϊκών οικογενειών , αφού προσφέρει 110.000 εισιτήρια για το 2013 – 2014 , όταν το 2011 , τελευταία χρονιά πριν την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας , τα εισιτήρια ξεπερνούσαν τις 500.000  Ταυτόχρονα  μειώνονται και οι ημέρες επιδότησης από 7 σε 5 .
Παράλληλα  αποκλείονται κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη  από τέτοια προγράμματα,  όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι, αφού μπαίνει σαν προϋπόθεση να τυγχάνουν τακτικής επιδότησης ανεργίας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι συνταξιούχοι.
Αυτό είναι ένα από τα τραγικά αποτελέσματα της κατάργησης του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας  που εντάσσεται στην πολιτική συρρίκνωσης  των κοινωνικών παροχών που στηρίζονται στις εισφορές των εργαζομένων .
Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους  υπέρ Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας  χωρίς όμως  καμιά ουσιαστική ανταπόδοση , ενώ οι επιχειρηματίες απαλλάχτηκαν από τις δικές τους κερδίζοντας έτσι  247 εκατομ. ευρώ ετησίως .
Ο φτηνές διακοπές , η αναψυχή και η ψυχαγωγία αποτελούν βασική ανάγκη για τους εργαζόμενους , τους άνεργους , τους συνταξιούχους , είναι λαϊκό δικαίωμα από το οποίο δεν παραιτούμαστε. Αντίθετα πρέπει να παλέψουμε για ριζικές αλλαγές και στον τομέα αυτό , για δουλειά με δικαιώματα , ελεύθερο χρόνο  και παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Το Δ.Σ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου