Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για την εκχώρηση του ονόματος των προϊόντων ΠΟΠ φέτας και ελιάς Καλαμών στον Καναδά







          


Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης σχετικά με την εκχώρηση του ονόματος των προϊόντων ΠΟΠ «φέτας και ελιάς Καλαμών» στον Καναδά.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εξωτερικών

Θέμα: Εκχώρηση του ονόματος των προϊόντων ΠΟΠ "φέτας και ελιάς Καλαμών" στον Καναδά.


Η παραγωγή ελληνικής φέτας και ελιάς Καλαμών αποτελούν μεταξύ άλλων δύο δυναμικά προϊόντα που αφήνουν εισόδημα σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, συνδέονται με τη μεταποίηση (τυροκομεία, ελαιοτριβεία κ.ά.) και καλύπτουν τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες, ενώ...σημαντικές ποσότητες δεκάδων χιλιάδων τόνων και αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εξάγονται κάθε χρόνο, με τάση αύξησης των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Αυτά είναι δύο από τα πολλά καλά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, αξιοποιούν ορεινούς όγκους (αιγοπροβατοτροφία, ελαιοκαλλιέργεια), απασχολούνται κυρίως μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι και χιλιάδες εργαζόμενοι από την περαιτέρω επεξεργασία τους στη μεταποίηση και εμπόριο και γι' αυτό πρέπει να προστατεύονται και να αναπτύσσονται.Ωστόσο τα συγκεκριμένα προϊόντα και συνολικά η αγροτική παραγωγή όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά υπονομεύονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό φαίνεται και επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά από το πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας (CΕΤΑ 8/11/2013) μεταξύ ΕΕ και Καναδά, για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, όπου ανάμεσα σε άλλα εκχωρείται στον Καναδά η ονομασία προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως είναι η φέτα και οι ελιές Καλαμών, που χαρακτηρίζουν την αγροτική φυσιογνωμία της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει βαριές και δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών των συγκεκριμένων εξαγώγιμων προϊόντων ΠΟΠ, ελληνικής φέτας και ελιών Καλαμών, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα και ταυτόχρονα θα ανοίξει η "Κερκόπορτα" για να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.
Τέτοιες καταστάσεις θα συνεχίζονται όσο παραμένει η χώρα στην ΕΕ, θα αμφισβητούνται και θα καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να ακυρωθεί η όποια συμφωνία ΕΕ - Καναδά που υπονομεύει και δεν αναγνωρίζει το όνομα γεωγραφικού προσδιορισμού παραγωγής και ποιότητας των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ φέτας και ελιάς Καλαμών».



                            αναδημοσίευση από πρωτοτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου