Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η Κούβα γιορτάζει τα 55 χρόνια της Επανάστασης




                                         Fernando Garcia - Oscar Sola
Ιστορική φωτογραφία. Τον Γενάρη του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Καμίλο Σιενφουέγος μπαίνουν στην Αβάνα. Ο λαός πανηγυρίζει το θρίαμβο της νίκης στους δρόμους

Με πολύμορφες εκδηλώσεις η Κούβα, η ηγεσία και ο λαός της τιμάνε τη φετινή 55η επέτειο της νίκης της Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις αυτές εξελίσσονται από χτες σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες του νησιού, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων, χορωδιών, ομάδων χορού, καλλιτεχνών ανάμεσά τους και πολύ γνωστά ονόματα του Πολιτισμού όπως ο αγαπητός τραγουδοποιός Πάμπλο Μιλανές. Λαϊκές γιορτές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών με τα ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά και συμμετοχή των νέων γενεών σε αναπαραστάσεις του αγώνα των ανταρτών, που μαζί με το λαϊκό κίνημα κατάφεραν να ανατρέψουν μια στυγνή δικτατορία που είχε τη στήριξη και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα έως και τις 5 του Γενάρη.

Η εποποιία ενός λαού

Η 1 Γενάρη του 1959 είναι η μέρα που ο λαϊκός αντάρτικος στρατός μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία, για τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση και τη βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων της Κούβας.
Η θριαμβευτική αυτή στιγμή ήταν μια πορεία με πολλούς σταθμούς και δυσκολίες. Στις 2 Δεκέμβρη του 1956, έπειτα από ένα δραματικό ταξίδι, το μικρό πλοίο «Γκράνμα» που είχε ξεκινήσει από το Μεξικό, με 82 αποφασισμένους αγωνιστές έφθασε στη βαλτώδη περιοχή Λας Κολοράδας κοντά στην οροσειρά της Σιέρα Μαέστρα στα ανατολικά της χώρας. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αεροπορία του εχθρού, και μόνο 12 κατάφεραν να σωθούν, ανάμεσά τους ο ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του Ραούλ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Καμίλο Σινφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα και άλλοι.
Ανέβηκαν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ξεκίνησαν την οργάνωση του αντάρτικου στρατού. Ο επαναστατικός στρατός στηρίχτηκε στη δουλειά - πολιτικοστρατιωτική - που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη (τότε που έγινε η επίθεση στη Μονκάδα το 1953) με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, και το Επαναστατικό Διευθυντήριο, από φοιτητές. Βασίστηκε στη δράση των οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, στην παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία. Αυτή η προσεκτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων συνέβαλε αποφασιστικά για την επιτυχή έκβαση της επαναστατικής πάλης. Αυτές ήταν και οι κύριες δυνάμεις που προχώρησαν στην ενοποίησή τους στις Ενωμένες Επαναστατικές Δυνάμεις, που οδήγησαν στην επανασύσταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας το 1965.
Στα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης, ο λαός κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την ντόπια και εξωτερική οικονομική και στρατιωτική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη θρυλική νίκη στον Κόλπο των Χοίρων και τη συντριβή των δυνάμεων επέμβασης που έστειλε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Εκείνες οι 3 μέρες του Απρίλη του 1961 ήταν η πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στο δυτικό ημισφαίριο. Σε 72 ώρες ο εχθρός εισβολέας είχε ηττηθεί, όχι χωρίς απώλειες σε ζωές Κουβανών μαχητών.
Με τις δύο Διακηρύξεις της Αβάνας αποτυπώθηκε η επαναστατική διαδικασία των πρώτων χρόνων. Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.
Σήμερα, 55 χρόνια μετά, ο κουβανικός λαός με τους αγώνες του και την καθημερινή προσπάθεια, έχει καταφέρει πολλά για τα οποία αξίζει να υπερηφανεύεται. Εχει αποδειχτεί έμπρακτα η ανωτερότητα του σοσιαλισμού με πρωτόγνωρα επιτεύγματα, στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στην κοινωνική φροντίδα των αναπήρων, των παιδιών και των απόμαχων της δουλειάς.
Η Κούβα, από την πρώτη στιγμή, στηρίχτηκε στη διεθνιστική αλληλεγγύη του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Ανάλογη διεθνιστική βοήθεια πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει σε πολλούς λαούς του πλανήτη στους τομείς της Υγείας, της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού. Σήμερα, η Κούβα συνεχίζει να αντέχει στις πιέσεις του ιμπεριαλισμού και η ηγεσία και ο λαός της να υπερασπίζονται το σοσιαλιστικό σύστημα και τις κατακτήσεις του.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Λευτεριά στους φυλακισμένους στις ΗΠΑ Κουβανούς πατριώτες!

Με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την Επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης η «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων της Ευρώπης, για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους»(συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσα τους και το ΚΚΕ) εξέδωσε την ανακοίνωση με τίτλο: «Απελευθερώστε τους 4 Κουβανούς ήρωες» στην οποία σημειώνει:
«Για πάνω από 15 χρόνια, ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Ραμόν Λαμπανίνιο, ο Χεράρδο Ερνάντες και ο Φερνάντο Γκονζάλες έχουν στερηθεί την ελευθερία τους στις φυλακές των ΗΠΑ. Ο Ρενέ Γκονζάλες, o πέμπτος από αυτούς, έχει απελευθερωθεί και βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση μετά από 13 χρόνια στη φυλακή. Οι 5 ήρωες συνελήφθησαν στο Μαϊάμι, ενώ παρακολουθούσαν και ερευνούσαν τρομοκρατικές ομάδες. Πρόκειται για αυτούς τους αντι-Κουβανούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στο Μαϊάμι και είναι γνωστοί για τις δράσεις τους που έχουν φέρει το θάνατο και έχουν προκαλέσει βάσανα στον κουβανικό λαό για πάνω από 30 χρόνια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άδικα φυλάκισε τους 5 Κουβανούς πατριώτες μετά από μια δίκη-παρωδία, όπου έλαβαν χώρα σοβαρές νομικές κακοδικίες.
Αναδεικνύουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που έχασαν την ελευθερία τους επειδή προσπάθησαν να αποτρέψουν τρομοκρατικές πράξεις σε βάρος της Κούβας και να προστατέψουν τις ζωές Κουβανών και ξένων πολιτών στο νησί. Πέρα από την άδικη φυλάκισή τους, αντιμετωπίζουν διάφορες παραβιάσεις των βασικών τους δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Αυτές περιλαμβάνουν αυθαίρετες απαγορεύσεις σε επισκέψεις από συζύγους και συγγενικά πρόσωπα από τους οποίους έχουν αποχωριστεί για πάνω από 15 χρόνια.
Η εχθρική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που φτάνει το σημείο να υποκινεί κρατική τρομοκρατία σε βάρος της Κουβανικής Επανάστασης, βρίσκεται πίσω από τη φυλάκιση των 4 πατριωτών. Αυτό είναι μια εχθρική πολιτική πράξη των ΗΠΑ απέναντι στην αποφασιστικότητα του λαού της Κούβας να ενισχύσει την αντίστασή της ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να προχωρήσει με την Επανάστασή της παρά πέρα και παρά τον αμερικανικό αποκλεισμό.
Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και απαιτούμε να απελευθερώσει αμέσως τους 4 Κουβανούς. Με αυτό το ψήφισμα, θυμίζουμε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες στο Μαϊάμι είναι αυτές που έχουν διαπράξει εγκλήματα σε βάρος του λαού και πρέπει να φυλακιστούν αντί για εκείνους.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις παράνομες δράσεις σε βάρος του κουβανικού λαού με τη στήριξη των συμμάχων τους στην Ευρώπη. Η Κοινή Θέση της ΕΕ αποτελεί άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Χρησιμοποιώντας τις δήθεν παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου ως πρόσχημα για να προωθήσει την αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα, η ΕΕ σκόπιμα παραβλέπει την άδικη φυλάκιση των 4 Κουβανών και τις ωμές παραβιάσεις των βασικών τους δικαιωμάτων τους. Βραβεύει την ίδια στιγμή γνωστούς μισθοφόρους και αντεπαναστάτες και ασκεί πίεση που στοχεύει να προωθήσει την αλλαγή καθεστώτος. Καταδικάζουμε την υποκρισία της πολιτικής της ΕΕ για την Κούβα και απαιτούμε την κατάργηση της Κοινής Θέσης.
Απευθυνόμαστε στους λαούς της Ευρώπης να δείξουν αλληλεγγύη στους 4 Κουβανούς, ενημερώνοντας για αυτόν τον αγώνα και να συμβάλουμε διαδίδοντας την αλήθεια ενάντια στην αδικία. Ακόμα κι αν όλες οι νομικές δυνατότητες εξαντληθούν, είναι ακόμη δυνατό οι Κουβανοί ήρωες να απελευθερωθούν με τη διεθνή αλληλεγγύη και πάλη των λαών του κόσμου.

Ζητώ η Κουβανική Επανάσταση!

Λευτεριά στους Κουβανούς Πατριώτες!
».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μήνυμα στο ΚΚ Κούβας για τα 55χρονα της Επανάστασης

Στο μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας με την ευκαιρία της 55ης επετείου της Νίκης της Επανάστασης τονίζει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία της 55ης επετείου από τη Νίκη της Επανάστασης στην Κούβα σας εκφράζουμε τους θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς. Η Κουβανική Επανάσταση, τα επιτεύγματά της, η μεγάλη της διεθνιστική προσφορά ενέπνευσαν μαζικά τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μας, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού ρεύματος υποστήριξης και αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της.
Η Επανάσταση στην Κούβα, η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερική, έδειξε ότι ο συσχετισμός και η δύναμη των λαϊκών μαζών κρίνονται από το βαθμό οργάνωσης, το επίπεδο συνείδησης, την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της πρωτοπορίας, τη σφυρηλάτηση ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Απέδειξε ότι μόνο ο σοσιαλισμός είναι ικανός να διασφαλίσει την πραγματική κυριαρχία των λαών.
Οι Ελληνες κομμουνιστές είναι περήφανοι για την υποστήριξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα. Για τη συμβολή τους στο κίνημα αλληλεγγύης για την κατάργηση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, την κατάργηση της απαράδεκτης Κοινής Θέσης της ΕΕ και την απαίτηση να απελευθερωθούν οι 4 Κουβανοί που συνεχίζουν να κρατούνται άδικα στις ΗΠΑ.
Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του κουβανικού λαού και ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Ενάντια στις συκοφαντικές επιθέσεις που εξαπολύουν τα αστικά ΜΜΕ αλλά και φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις που με το πρόσχημα της δήθεν παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιχειρούν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν αντεπαναστατικούς θύλακες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου