Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου: Ο προϋπολογισμός του Δήμου πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!

                          Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
                                
                              Δελτίο τύπου

Στη χθεσινή συνεδρίαση (17/12/2013) του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ι Π Μεσολογγίου ψηφίστηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός του δήμου για το 2014.
Σε περυσινή (Νοέμβριος 2012) ανακοίνωση γράφαμε σχετικά με τα οικονομικά των δήμων:
……η κατάσταση όλων των δήμων της χώρας και του δήμου της Ι. Π .Μεσολογγίου έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όχι τυχαία. Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στους δήμους που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή ένωση χρόνια τώρα δεν χρηματοδοτούσε τους δήμους ,όπως όφειλε να κάνει επιστρέφοντας ουσιαστικά ένα μέρος των φορολογικών εσόδων, αλλά απαιτούσε επιπλέον χρήματα από τους δημότες μέσα από την «ανταποδοτικότητα» τη συνυπευθυνότητα και τη δημοτική φορολογία για να έχουν νερό , καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.
Τα τελευταία χρόνια (καπιταλιστική οικονομική κρίση) η πολιτική αυτή έγινε πιο επιθετική πιο αδίστακτη πιο βάρβαρη. Με εργαλείο τον «Καλλικράτη» επιταχύνει την παράδοση των κοινωνικών δομών σε ιδιωτικούς φορείς, ξηλώνει τον δημόσιο χαρακτήρα τους, αξιοποιώντας την κρατική υποχρηματοδότηση και τον αποδεκατισμό του προσωπικού, οδηγεί στην επιβολή και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, αναγκάζοντας τους πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, λειτουργεί διευκολυντικά υπέρ των τοπικών επιχειρήσεων, απολύει εργαζόμενους, σπάει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, προωθεί νέες μορφές επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσφέροντας «φτηνό» εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις.
Τονίζαμε πως και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών «βάζει πλάτη» σ΄αυτή την πολιτική:
Επίσης η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κάνει σειρά προτάσεων, που επιδιώκουν να βελτιώσουν το πρόγραμμα «Καλλικράτης», επιβεβαιώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την προσήλωσή της στην υλοποίηση του στόχου που αυτός εξυπηρετεί, να λειτουργήσουν δηλαδή οι δήμοι με μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές υποδομές και έργα - που συνεπάγεται την παραπέρα φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και την ιδιωτικοποίησή τους - με έλλειψη προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τα συνεχόμενα μέτρα υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης, το ανώτατο συλλογικό όργανο των δήμων σιγοντάρει αυτή την εξαθλίωση, προτείνοντας μέτρα βελτίωσης του «Καλλικράτη», που αποτελεί εργαλείο υλοποίησης της παραπάνω πολιτικής.
Καλούσαμε σε γενικό ξεσηκωμό:
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση καλούμε όλους τους πολίτες που έχουμε κοινό συμφέρον από σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές, που θεωρούμε δικαίωμα όλων των εργαζομένων την σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, σε γενικό ξεσηκωμό.
Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην εφαρμογή πολιτικής που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι δήμοι πρέπει να χρηματοδοτηθούν γενναία για μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες ( ύδρευσης , αποχέτευσης, καθαριότητας, πράσινου ,πολιτισμού, μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, συντήρησης σχολικών μονάδων, κοινωνικής φροντίδας κ.λ.π) και αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν ο πλούτος που παράγεται δεν περάσει στα χέρια αυτών που τον παράγουν και να πάψει να απομυζείται από τα κάθε είδους παράσιτα της κοινωνίας μεγαλοεργολάβους,

εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες μεγαλέμπορους.
Τώρα κρίνεται αν θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών ή θα αποτελέσουν αυτές οι ανάγκες ένα πεδίο θησαυρισμού για κάποιους αετονύχηδες ιδιώτες ήδη το πάρτι άρχισε από τα σκουπίδια και το νερό.
Κανείς άλλος δεν θα μας λύσει κανένα πρόβλημα ειδικά αυτοί που μέχρι τώρα έβαλαν πλάτη να περάσει αυτή η πολιτική της φτώχειας και εξαθλίωσης για το λαό και τώρα κάνουν ότι μπορούν να μας φορτώσουν νέα πιο μεγάλα δεινά με νέα χαράτσια και τέλη..
Όλοι και όλες στους δρόμους, στους πολύμορφους δυναμικούς αγώνες, να αποτρέψουμε την πολιτική Ε.Ε, τρικομματικής κυβέρνησης, ΚΕΔΕ για μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις καταλήστευσης του λαού.
Αγώνας διαρκής μεθοδικός αταλάντευτος για δήμους στήριγμα του αγωνιζόμενου λαού που θα παίρνουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και θα προστατεύουν τη λαϊκή περιουσία.
Σήμερα ένα χρόνο μετά, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη και τραγικά πολύ πιο δύσκολη.
Το υπουργείο εσωτερικών σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων αναφέρει (διατάσσει):
« Νέα έργα εγγράφονται μόνο όταν στοιχειοθετείται.. ..η χρηματοδότηση τους».
«…. σε περίπτωση έκπτωσης έργου αναμορφώνεται ο προϋπολογισμός με την αφαίρεση της έκπτωσης».
« ..για τον πρόσληψη προσωπικού …. Θα πρέπει να προκύπτει δυνατότητα χρηματοδότησης».
«Τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.»
Σε ποιες δαπάνες;
Υπερωριακής απασχόλησης, μετακινήσεων, προμηθειών, κατανάλωση ρεύματος, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ ( π.χ Πνευματικό κέντρο) , πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους.
Για όσους αγνοήσουν τα παραπάνω
«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό τα ποσά καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στη δαπάνη».
Ορίζει σαφώς τις διαδικασίες (οι εγγραφές εσόδων- εξόδων προκύπτουν από συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους) και προειδοποιεί: «… η μη τήρηση των παραπάνω για κατάρτιση ελέγχεται και οδηγεί στην αποπομπή του Προϋπολογισμού ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και για να μην υπάρξει παρερμηνεία τονίζει « Οι δήμοι , ως φορείς της γενικής κυβέρνησης, ……»
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τριμηνιαίος έλεγχος από υπουργείο και αν υπάρχουν υπερεκτιμημένα έσοδα ή έξοδα το δημοτικό συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση.
Ουσιαστικά καταργεί και το τελευταίο αυτοδιοικητικό ίχνος και το ίδιο το υπουργείο καταρτίζει και ελέγχει αυστηρά τον προϋπολογισμό.
Ένα προϋπολογισμό με κονδύλια που διατίθενται από την κεντρική κυβέρνηση αφού μας πάρει το τομάρι με την άγρια φορολόγηση μειωμένα κατά:
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΡΟΙ (ΚΑΠ) - 1,9%
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΈΣ ΔΑΠΆΝΕς - 30%
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - 8,4%
ΣΑΤΑ (ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ) - 53%
Αυτόν τον προϋπολογισμό λοιπόν τον ψήφισε η δημοτική πλειοψηφία και ο κ. Πρεβεζάνος.
Η άποψη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν:
Από αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια πρέπει να αντιδράσουμε στην κατάργηση μας ως δημοτικό συμβούλιο.
Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια γιατί φέρνει την ολοκληρωτική καταστροφή στο δήμο, φέρνει απολύσεις στους εργαζόμενους στο δήμου, θα δημιουργήσει και άλλους απλήρωτους προμηθευτές, κακοπληρωμένους εργαζόμενους με σχέση εργασίας λάστιχο, ανύπαρκτες υπηρεσίες ή ανεπαρκείς και πανάκριβες.
Είναι προϋπολογισμός που υποστηρίζει ένα σύστημα που θρέφει τους πολλούς κυριολεκτικά πάνω στα πτώματα των πολλών.
Πρέπει να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα καταγράφει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του δήμου (Πληρωμή χρεών, πληρωμή εργαζομένων, προνομιακά επιδόματα, λειτουργικές δαπάνες σχολείων, δαπάνες για καθαριότητα και πράσινο, δαπάνες για αθλητισμό- πολιτισμό, επιτακτικές δαπάνες για έργα , όπως ύδρευση Αιτωλικού, αποχετεύσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών κ.λ.π) θα τις κοστολογεί ,
ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
Καλώντας όλους τους κατοίκους του δήμου σε διαρκή αγώνα.

                                  

               Μεσολόγγι 18/12/2014

Μαργαρίτης Θόδωρος δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος                 με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου