Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

N. Καραθανασόπουλος: ο λαός δε βολεύεται με τον υπαρκτό καπιταλισμό



Άσφαιρη, κάλπικη και αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - αντιπολίτευσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος,γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό, που άρχισε στη Βουλή και ολοκληρώνεται το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία.
Τόνισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής και ποιο μείγμα οδηγεί στην ανάκαμψη του κεφαλαίου χωρίς να αμφισβητείται η αντιλαϊκή πολιτική.
Έκανε λόγο για καλλιέργεια κλίματος υπομονής και για εμπόριο ελπίδας, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι με μια άλλη κυβέρνηση θα λυθούν τα προβλήματα του λαού. Θέλουν το λαό στη γωνία, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, με σκοπό να εγκλωβίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα σε ανώδυνους δρόμους, ενώ κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική με νέα φοροεπιδρομή, αλλά και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, με νέες μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζεται σαν ο νέος εθνικός στόχος.
Τόνισε ότι με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δημιουργούνται μόνιμοι μηχανισμοί μείωσης της εργατικής δύναμης και δημιουργίας νέων πεδίων δράσης για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουν πιο δύσκολες τις συνθήκες για τη λαϊκή οικογένεια να καλύψει τις ανάγκες της.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η αντιλαϊκή επίθεση υπερβαίνει τη στενή διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, στοχεύει στην επόμενη μέρα στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη. Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία τα αντιλαϊκά μέτρα καθώς σε επίπεδο ΕΕ είναι πριν την κρίση, έχουν καρδιά τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Τόνισε πως όσοι αποδέχονται την ΕΕ είναι ψευδεπίγραφοι αντίπαλοι των μνημονίων όταν η ΕΕ θέτει τις βάσεις για μνημόνια διαρκείας και θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική για τους λαούς.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, τόνισε ότι γίνεται με σκοπό να εξοικονομηθούν δαπάνες που θα οδηγηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης που η ανισόμετρη ανάπτυξη, όπως φαίνεται και από τα πλεονάσματα της Γερμανίας, οξύνει τις αντιθέσεις και επιταχύνει φυγόκεντρες τάσεις δυνάμεων που κάνουν λόγο για εθνικά νομίσματα.
Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα για το λαό το δίλημμα ευρώ – δραχμή, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι με ποιο νόμισμα ο λαός θα μετράει τη φτώχεια του και το κεφάλαιο τα κέρδη του. Σημείωσε ότι οι χώρες του Νότου όπως η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν βιώσιμη ρύθμιση του χρέους, τραπεζική ενοποίηση και μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους του Νότου.
Αναφερόμενος στα μείγματα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι το μείγμα Μέρκελ οξύνει την κοινωνική ανισότητα και το μείγμα Ομπάμα επίσης οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σημείωσε ότι το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ καρπώνεται το 93% του πλούτου και το 80% του πληθυσμού μόλις το 7% του πλούτου, συνεπώς σημείωσε πως είναι κάλπικη η αντιπαράθεση για τα μείγματα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, όπως επίσης κάλπικη είναι και η αντιπαράθεση για το αν θα γίνει «κούρεμα» ή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αφού και στις δύο περιπτώσεις θα ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Τόνισε ότι η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να συγκαλύψουν τη στρατηγική συμφωνία στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Διαφωνούν -σημείωσε- στο πώς θα γίνει.
Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος εντός του συστήματος καθώς η όποια ανάκαμψη δεν θα οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία. Στόχος του ΚΚΕ είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, δεν βολεύεται με αυτό το σύστημα, γι' αυτό μιλάει για ανατροπή, διότι η ουσία της διαπάλης δεν είναι ποιος θα διαχειριστεί τη φτώχεια του λαού. Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το καπιταλιστικό κέρδος και την καπιταλιστική ιδιοκτησία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα είναι βάθρο για την ανακούφιση του λαού, αλλά και βάθρο αντεπίθεσης για συνολική ανατροπή και αυτό μπορεί να γίνει με αποφασιστικά ισχυρό ΚΚΕ.

                                            902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου