Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

                   

Η επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί την Παρασκευή 24/1/14 ώρα 10 πμ είναι η παρακάτω:

Κ.Κ.Ε.
Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 1η

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Για τους εργαζόμενους με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. 


Δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι, που προσελήφθηκαν τους τελευταίους μήνες σε διάφορες υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
Τα προγράμματα αυτά, που αποτελούν οδηγία της Ε.Ε. και έχουν ήδη εφαρμοστεί στις χώρες της, ανακυκλώνουν την ανεργία και προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Αρκετές χιλιάδες από τους εργαζόμενους αυτούς, χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν κενά, που δημιουργήθηκαν με τις διαθεσιμότητες, στην εκπαίδευση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φύλαξη σχολείων και αλλού.
Τα προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα και για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Ταυτόχρονα από όλο το νομοθετικό πλαίσιο προκύπτει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι αυτοί ως εργαζόμενοι, αλλά ως ωφελούμενοι. Με το ιδιότυπο πλαίσιο «ειδικού σκοπού», που η κυβέρνηση έχει θεσπίσει επιχειρεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους αυτούς και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, ασθένεια από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Κυβέρνηση, εργοδοσία, στελέχη του ΟΑΕΔ έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους εργαζόμενους ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση του αγώνα για την ίδια τους τη ζωή.
Είναι προφανές ότι κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιούν την κρίση και την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα σαν στρόφιγγα για να ρίξουν ακόμα παρακάτω μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόψουν δικαιώματα και κατακτήσεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός 

τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία να πληρώνονται κάθε μήνα, να έχουν δικαίωμα σε άδεια και ασθένεια με πληρωμή, σε βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα, καθώς και για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία αυτών και των οικογενειών τους, με επίδομα ανεργίας για όλους, όταν τελειώνει το Πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης, κλπ.
                            

                 Ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου