Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μαζική διαδήλωση της ΚΝΕ για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά

                                          Αποψη από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά. Ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», είναι το βροντερό μήνυμα που έστειλαν σε κάθε κατεύθυνση χτες, εκατοντάδες νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ στη διαδήλωση που έγινε με αφορμή τη νέα ωρολογιακή βόμβα στα δικαιώματά τους, που αυτή τη φορά έβαλε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
«440.000 ευκαιρίες εργασίας: Με ευκαιρίες δε γεμίζει το στομάχι», έγραφε ένα από τα δεκάδες εύστοχα και καυστικά πανό, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που πήραν τη θέση τους σε μια δυναμική πορεία, με πρώτη στάση το υπουργείο Εργασίας. Εκεί, κυριάρχησε το σύνθημα «σκλάβοι δε θα γίνουμε για τα αφεντικά, εδώ και τώρα σταθερή δουλειά», για να το διαδεχτεί το κάλεσμα «έξω από της Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία».
Η πορεία κατέληξε στο κτίριο του ΚΕΠΕ όπου οι εκατοντάδες νέοι ξεκαθάρισαν πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «ταξικοί αγώνες οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού». Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο ΚΕΠΕ θυροκόλλησαν την ανακοίνωση της ΚΝΕ για τις προκλητικές προτάσεις υπερεκμετάλλευσης των νέων.


                 
             Ο Πέτρος Μαρκομιχάλης στο βήμα της συγκέντρωσης

Στη συγκέντρωση, στην Ομόνοια, προηγήθηκε χαιρετισμός του Γραμματέα της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ, Πέτρου Μαρκομιχάλη, ο οποίος, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΕΠΕ, σημείωσε ότι στο όνομα της «ανάπτυξης», θέλουν τους νέους μέχρι 29 ετών να περιπλανώνται στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο, να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους, να μην έχουν λεφτά ούτε για κουλούρι. Και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προτάσεις που αποτελούν συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων και ήδη υλοποιούνται, όπως οι συμβάσεις μιας μέρας, ενός μήνα, οι δήθεν «δοκιμαστικές περίοδοι» στη δουλειά, τα προγράμματα «επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία», η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών. «Μέτρα που δήθεν θα αντιμετώπιζαν την ανεργία (...) όμως, ειδικά στους νέους, όχι απλώς δε μειώθηκε, γιγαντώθηκε», τόνισε ο Π. Μαρκομιχάλης και διευκρίνισε για τις προχτεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες ότι αφορούν 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης», δηλαδή ούτε μία θέση σταθερής δουλειάς!
«Το μέλλον που προδιαγράφουν με τα προγράμματα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Η ανεργία είναι στο DNA αυτού του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος και σε συνθήκες κρίσης οξύνεται», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όσους νέους είναι αυτήν τη στιγμή σε προγράμματα ή κάνουν αίτηση για να μπουν σε αυτά «να είναι ψυλλιασμένοι. Δεν τους κάνει κανένας χάρη και γι' αυτό πρέπει να μπουν με το κεφάλι ψηλά. Μέσα από τα σωματεία, οι νέοι εργαζόμενοι, οι πρακτικάριοι να μπλοκάρουν τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων. Οπου εφαρμόζονται να συναντήσουν την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση για το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή της νέας βάρδιας των εργατών, να γίνει συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή για το τι σημαίνουν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, για την κοροϊδία των εξαγγελιών του Σαμαρά, αλλά κυρίως για το πώς θα οργανωθεί η πάλη.


           

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα (σε ομιλία του στη Δραπετσώνα) ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίζεται φαγητό, νερό για όλους τους ανθρώπους... θα εξασφαλίζεται ότι δε θα λιποθυμάνε από την πείνα τα παιδιά στα σχολειά», ο Π. Μαρκομιχάλης απάντησε: «Ε όχι, η νέα γενιά έχει ιδανικά. Ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά για ένα πιάτο φαΐ και ένα ποτήρι νερό. Μας ανήκουν πολλά περισσότερα και για αυτά θα παλέψουμε. Γι' αυτό και από αυτό εδώ το βήμα καλούμε στις ευρωεκλογές του Μάη, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές οι νέοι άνεργοι, οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές που ψηφίζουν φέτος για πρώτη φορά, οι σπουδαστές στη μαθητεία και την κατάρτιση, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ να μην πατήσουν την μπανανόφλουδα. Να αξιοποιήσουν την ψήφο τους, στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις και σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο, καταδικάζοντας την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων που σαν μια γροθιά εφαρμόζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων»

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου