Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κατασκευάζοντας καλύτερα «γρανάζια»



Η χρήση (και ο προσανατολισμός) της επιστημονικοτεχνικής προόδου εξαρτάται από τις κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής, που καθορίζουν και το εποικοδόμημα. Ο καπιταλισμός σήμερα έχει ανάγκη, αναζητεί και επιδιώκει να «κατασκευάσει» πιο φτηνούς εργάτες, που θα είναι ταυτόχρονα πιο παραγωγικοί αλλά και πιο ανθεκτικοί στην εντατικοποίηση που τους υποβάλει, τουλάχιστον για όσο του είναι χρήσιμοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιείται επιστημονική έρευνα για το «ντοπάρισμα» του ανθρώπινου εγκεφάλου, ώστε να αποδίδει περισσότερο. Επειδή στον καπιταλισμό οι εργάτες πουλάνε «ελεύθερα» την εργατική τους δύναμη, το ντοπάρισμα πρέπει να γίνει με απόφαση των ιδίων, δηλαδή με ψυχολογικό εξαναγκασμό, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί απέναντι σε εκείνους που δεν δέχονται να «κάψουν» τη «μηχανή» στο βωμό του κεφαλαίου.
Η λεγόμενη «κοσμητική» νευρολογία, με λήψη φαρμάκων από μαθητές, όπως το Adderall, το Concerta και άλλα φάρμακα για την αύξηση της συγκέντρωσης, ή με λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων από γονείς και δασκάλους, είναι ήδη διαδεδομένη στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Στις μεθόδους αυτές ήρθε να προστεθεί η διακρανιακή διέγερση με συνεχές ρεύμα (transcranial direct-current stimulation ή tDCS), κατά την οποία ηλεκτρόδια που επικολλούνται στο κρανίο διοχετεύουν μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο. Αυτή η μικρή ροή ηλεκτρισμού φαίνεται να προκαλεί σταδιακές προσαρμογές στο ηλεκτρικό δυναμικό των κυτταρικών μεμβρανών των νευρώνων, που βρίσκονται πιο κοντά στα ηλεκτρόδια, αυξάνοντας ή μειώνοντας την πιθανότητα να πυροδοτήσουν. Αυτό με τη σειρά του έχει αποτέλεσμα να προκαλούνται μετρήσιμες αλλαγές στην ικανότητα απομνημόνευσης, στη λεκτική ικανότητα, στη διάθεση, στις κινητικές λειτουργίες, στην αυτοσυγκέντρωση και άλλες νοητικές λειτουργίες.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα αν η tDCS προκαλεί μόνιμες νευρολογικές αλλαγές και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει. Επιπλέον, δεν έχει επικυρωθεί ως ασφαλής από την αρμόδια κρατική αρχή των ΗΠΑ. Παρ' όλ' αυτά, δεν παύει να χρησιμοποιείται ήδη από πολλούς στη χώρα αυτή. Γι' αυτούς, το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις φαρμακολογικές μεθόδους είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, φαίνεται να είναι ασφαλής, φορητή, φτηνή και εύκολη λύση για να γίνει κανείς πιο έξυπνος (τουλάχιστο όσο είναι υπό την επήρεια). Αρκετοί έχουν φτιάξει μόνοι τους συσκευές tDCS για χρήση στο σπίτι. Μάλιστα το 87% όσων απάντησαν σε σχετική έρευνα δήλωσε ότι εφόσον η μέθοδος βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες θα ήταν διατεθειμένοι να τη χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο ή τη δουλειά...

                              Πηγή: «Scientific American»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου