Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Oι απαντήσεις του Θόδωρου Μαργαρίτη στις Ερωτήσεις για «Debate” υποψηφίων δημάρχων Μεσολογγίου





Θα προτιμούσα και μια ζωντανή συνομιλία με τους συνυποψήφιους δημάρχους έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι ομοιότητες και οι διαφορές των πολιτικών προτάσεων και των τακτικών της κάθε παράταξης, εκτός αν, επιδίωξη τους είναι η συσκότιση , συγκάλυψη μέσα από γενικόλογους μονολόγους.

1) Ένας νέος ή μια νέα οικογένεια επιθυμεί να επιστρέψει στον τόπο του. Ποιες προϋποθέσεις θα δημιουργούσατε ως δημοτική αρχή για να στηριχθεί στα πρώτα του βήματα, ποια υποστηρικτικά εργαλεία θα του παρείχατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κάθε δημότης και φυσικά ένας νέος αυτό που περιμένει από έναν ανθρώπινο δήμο είναι καθαριότητα, χώροι πράσινου, παροχή καθαρού ποιοτικού νερού, αναβαθμισμένους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, παροχή σύγχρονων κτιριακών κοινωνικών εγκαταστάσεων, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών - λαϊκών πολιτιστικών - αθλητικών αναγκών, στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και μάλιστα δωρεάν. Πέρα όμως από αυτά θέλει τη δημοτική αρχή να στέκεται δίπλα του στην καθημερινή πάλη του για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, την φορολογία, για καλύτερη υγεία και παιδεία. Για το δικαίωμα του σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Θέλει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της οικογενείας του με σταθερή στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση, όταν υπάρχει ανάγκη και όχι ελεημοσύνη από κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία κ.λ.π. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με τη στάση και τη δράση της μέχρι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία αυτόν τον προσανατολισμό είχε. Αυτόν θα έχει και στο μέλλον. Ήταν η παράταξη που αντιπολιτεύτηκε, αντιπάλεψε, στάθηκε αταλάντευτα στην πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, συμμετείχε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

2) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας θεωρείται πρώτη προτεραιότητα. Πείτε μας τις 5 πρώτες σας κινήσεις προς τη κατεύθυνση αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

- Λαϊκή κινητοποίηση και απαίτηση άμεσης χρηματοδότησης έργων ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών με επιτακτική προτεραιότητα στο Αιτωλικό.

Δημιουργία ειδικού ταμείου για επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργους και οικονομικά αδύναμους.

- Ιδιαίτερη φροντίδα για την καθαριότητα από μόνιμουςεργαζόμενους.

- Λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών με πλήρες μόνιμο προσωπικό, χωρίς τροφεία.

- Αντιμετώπιση προβλημάτων των σχολείων όλων των βαθμίδων, ιδιαίτερα του ΤΕΙ.

- Αντιμετώπιση προβλημάτων στην υγεία. Κινητοποίηση όλων για πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα Νοσοκομείο Μεσολογγίου, Κέντρο υγείας Αιτωλικού, Αγροτικά ιατρεία σε κάθε τοπικό διαμέρισμα , που θα παρέχουν δωρεάν φροντίδα σε όλους.

- Μόνιμη επιτροπή από φορείς και πολίτες για αγωνιστική απαίτηση από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη σωτηρία και εξυγίανση της λιμνοθάλασσας.

- Ανάπτυξη, αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών.

-Στήριξη ολόπλευρητου ερασιτεχνικού αθλητισμού, του πολιτισμού και λοιπών δράσεων ωςαντιστάθμισμα στη μάστιγα των ναρκωτικών.

-Μέτρα ουσιαστικής ένταξης των Ρομά.

3) Πιστεύετε πως η ιδιωτικοποίηση κάποιων υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα) θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, να εξοικονομηθούν πόροι για το δήμο και εν τέλει να αποφορτίσει την δημοτική αρχή απ’ το καθημερινό άγχος ώστε να ασχοληθεί με αναπτυξιακά θέματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είμαστε ριζικά και κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, γιατί: Είναι πολιτική που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχει να ενισχύσει τους επιχειρηματίες και να επιβάλει νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια (γι αυτό και οι επισκέψεις και επαφές στη χώρα μας του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών κ. Χούφτελ). Αυτό έχει επαληθευτεί από την εφαρμογή της , μέχρι τώρα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (πρόσληψη εργαζομένων με μεροκάματα εξευτελιστικά, επιβολή δημοτικών φόρων) .Κανείς επιχειρηματίας δεν «επιχειρεί» για το καλό των άλλων παρά για το δικό του κέρδος, αλλιώς είναι κακός επιχειρηματίας (καπιταλιστής).Η δημοτική αρχή παραδέχεται την ανικανότητά της (πιο ικανός ο ιδιώτης από αυτή).
Για την ανάπτυξη: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε, από ποιους και για ποιους; Ποιος θα βάλει τα χρήματα; Ποιος θα αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο της περιοχής μας; Με τι εργασιακές σχέσεις; Με τι μισθούς ; Ποιος θα παίρνει το κέρδος;

4) Ποιο μεγάλο αναπτυξιακό έργο θα είναι το πρώτο που θα δρομολογήσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, πιστεύει πως τα έργα που γίνονται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με τον αυστηρό λαϊκό έλεγχο για την αποφυγή της σπατάλης είναι έργα σε σωστή κατεύθυνση και ως τέτοια βλέπουμε, σε πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή όλων των δικτύων ύδρευσης και τη σύνδεση του Αιτωλικού με το δίκτυο του Μεσολογγίου, την κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων σε όλο το δήμο και τη σύνδεσή τους με τους αναβαθμισμένους σταθμούς βιολογικού καθαρισμού. Ακόμη πιστεύουμε πως μεγάλο αναπτυξιακό έργο είναι η εξυγίανση και καθαρισμός της λιμνοθάλασσας καθώς και η αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου (διβάρια, αλυκές, δημοτικά κτήματα) με σεβασμό στο περιβάλλον για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς ιδιώτες αλλά με κοινωνικοποίηση και λειτουργία σε δημοτικο- συνεταιριστική βάση. Είναι αδύνατο ο λαός να κερδίσει από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, όσο αυτός βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών. Η πλούσια πείρα που υπάρχει δείχνει ότι ο ιδιώτης καταληστεύοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον, πληρώνοντας ελάχιστα στους εργαζόμενους, αποκομίζει τεράστια κέρδη. Ακόμη και οι υποτιθέμενοι φόροι που θα εισπράξει το κράτος από τους ιδιώτες, θα επιστραφούν πάλι σ' αυτούς σαν απευθείας επιδοτήσεις ή προνόμια και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς, ούτε να χρησιμοποιηθούν για νοσοκομεία και σχολεία, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές στο λαό.


5) Ύδρευση Αιτωλικού – Λειτουργία ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Δώστε χρονοδιάγραμμα στους δημότες.
Το μόνο χρονοδιάγραμμα που η παράταξή μας θεωρεί ρεαλιστικό και ικανό να λύσει τα παραπάνω προβλήματα είναι από αύριο κιόλας να οργανώσουμε δυναμικούς αγώνες για άμεση και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των παραπάνω έργων, από το κονδύλι των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων της τοπικής διοίκησης. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας κανένα χρονοδιάγραμμα δεν θα είναι αξιόπιστο.
Το νερό είναι αγαθό της φύσης (που πλουσιοπάροχα μας προίκισε με δυο ποτάμια το ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας) και που η χρήση του συμβάλει στην υγιεινή, στη ζωή (ανάπτυξη φυτών και ζώων) και κατ’ επέκταση στον πολιτισμό. Είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους άνεργους, φτωχούς αγρότες, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (μέχρι κάποια ποσότητα λογικής κατανάλωσης) και στους υπόλοιπους σε χαμηλή συμβολική τιμή. Η αξιοποίησή του ως οικονομικό αγαθό (πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος) είναι καθαρή ύβρις.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει πεδίο κερδοφορίας για ελάχιστους
Για ΧΥΤΑ να γίνει οικονομικός και τεχνικός έλεγχος και να αποδοθούν πιθανές ευθύνες.

6) Ο συνδυασμός σας διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη - τεχνοκράτες που θα εργαστούν πάνω σε αναπτυξιακά project και εάν υπάρχει έλλειμμα πως θα το αντιμετωπίσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η παράταξή μας έχει μια άλλη αντίληψη για την τοπική διοίκηση. Καμία σχέση με την κυρίαρχη, κυβερνητική και μη, αντίληψη περί δήμων επιχειρήσεων και δημοτικών αρχών « στελέχη επιχειρήσεων» ενδιάμεσους διευκολυντές των «επιχειρούντων» ιδιωτών στην πλάτη των δημοτών με αρωγό του κέρδους τους το δημόσιο χρήμα. Γι αυτό και αντιταχτήκαμε (οι μόνοι) στον περίφημο «Καλλικράτη» όπως και πριν στον «Καποδίστρια» που εισάγουν ακριβώς αυτό το μοντέλο του «δήμου επιχείρηση», που όλοι τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα, τα αδιέξοδα και κρύβονται (νομίζουν) πίσω από ανεξάρτητους φερετζέδες.
Εμείς ζητάμε άμεση χρηματοδότηση των δήμων και των υπηρεσιών τους στο σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται, χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Καμία ανταποδοτικότητα, καμιά τοπική φορολογία. Σταδιακή μείωση των δημοτικών τελών και κατάργησή τους. Διεύρυνση όλων των δομών του δήμου με μόνιμο επαρκές προσωπικό. Κανένας ιδιώτης στις υπηρεσίες του δήμου, έξω οι ΜΚΟ, όχι στην εκμετάλλευση απολυμένων και ανέργων. Τα πακέτα χρηματοδότησης να στηρίζουν αποκλειστικά και μόνο δημόσιες κοινωνικές δομές. Πλήρης λαϊκός διαχειριστικός έλεγχος.Μισθούς και μεροκάματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

7) Τουρισμός – πρωτογενής παραγωγή είναι για πολλούς οι δύο πυλώνες που πρέπει να βασιστούμε. Θέλουμε τις 10 πρώτες σας κινήσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πρέπει να γίνει καθαρό από την αρχή πως η μορφή της όποιας ανάπτυξης σε ένα δήμο δεν είναι απόφαση της κάθε δημοτικής αρχής. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο ή δεν γνωρίζει ή παραπλανά και δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Ούτε καν υπόθεση της κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι. Οι «φίλοι μας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν και αποφασίζουν πριν από μας για μας και κυρίως για τα αφεντικά τους.

Όσο το κλειδί της οικονομίας, η ιδιοκτησία δηλαδή, και η διεύθυνση των μέσων παραγωγής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, ο λαός δεν πρόκειται να έχει όφελος. Προϋπόθεση για να ευημερήσει από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πλήρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, είναι να πάρει ο ίδιος την εξουσία, να οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, μετατρέποντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική.
Γνωρίζοντας το αρνητικό αυτό πολιτικό ,θεσμικό πλαίσιο εμείς δεν παραιτούμαστε και παλεύουμε για την ανατροπή του. Παλεύουμε για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, χωρίς ιδιώτες αλλά με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής . Έχουμε προτάσεις για λιμνοθάλασσα, αλυκές, δημόσια κτήματα, Ιαματικά λουτρά κ.λ.π, για αξιοποίηση σε δημοτικο-συνεταιριστική βάση (σε συνεργασία με ενιαίους συνεταιρισμούς ψαράδων, ακτημόνων, το ΤΕΙ, κ.λ.π). Πολλές από αυτές τις έχουμε προτείνει και παλιότερα είχαμε αγωνιστεί για την υλοποίησή τους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με καλύτερη εξειδίκευση.

8) Θα θέλαμε ένα σύντομο σχόλιο για τους συνυποψηφίους σας καθώς και γιατί ο δημότης πρέπει να προτιμήσει το συνδυασμό σας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για τις θέσεις και απόψεις των συνυποψήφιων έχουμε όχι σχόλια μόνο , έχουμε πλήρη και ριζικά αντίθετη θέση. Αυτοί πρεσβεύουν την ανταποδοτικότητα ,τη συνυπευθυνότητα, την τοπική φορολογία, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου . Εμείς αντιθέτως παλεύουμε για τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδημοτών μας,για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση χρήματα για την πλήρη και ουσιαστική λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων των δήμων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.Χρήματα που μας οφείλει το κράτος αφού μας χαρατσώνει άγρια με αντιλαϊκούς φόρους.
Η αντίθεση μας προκύπτει και από την πολιτική τους ταυτότητα , η οποία είναι γνωστή όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν εναγωνίως να την κρύψουν. Ανήκουν στα κόμματα της συγκυβέρνησης ( ΝΔ –ΠΑΣΟΚ) οι πιο πολλοί και όλοι ανεξαιρέτως ακολουθούν τον Ευρωμονόδρομο της φτώχειας για τους πολλούς και του αμύθητου πλούτου για τους ελάχιστους. Είναι αυτοί που υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις την πολιτική που έχει καταστρέψει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν τις κυβερνήσεις λεηλασίας του λαού και παλεύουν για τη σταθερότητα της κόλασης. Εμείς αντίθετα συμμετέχουμεσε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής μας για βελτίωση των συνθηκών ζωής,για δουλειά, υγεία , μόρφωση, πρόνοια , υγειονομική προστασία.Ακόμη , εμείς θέλουμε τη δημοτική αρχή υπερασπιστή της δημόσιας περιουσίας, και όχι διευκολυντή ιδιωτών που τη λυμαίνονται και θέλουν να την ιδιοποιηθούν.
Συμπερασματικά, η δική μας παράταξη θα κάνει αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Θα αντιτάξει ένα σθεναρό – ηχηρό ΟΧΙ στην ανταποδοτικότητα, στη συνυπευθυνότητα και στη δημοτική φορολόγηση. Θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της.
Η ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου