Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή 20 Ιούλη των εργαζόμενων στο εμπόριο


                          
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «H Ένωση»
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) έναντι Πάρκου
Τηλ 26410-22325 κιν 6937906749
Emailsomidip-enosi@hotmail.gr


Mε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή 20 Ιούλη απαντούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριοστην κατάργηση της Κυριακής Αργίας.
Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου, που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Αυτός είναι ο στόχος τους, αυτό χρειάζονται για να αυγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους.
Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, στη συνέχεια είχαμε τη νομοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, τώρα την υπουργική απόφαση για τις 52 Κυριακές, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, στο όνομα της ενίσχυσης, της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται και οι "Λευκές νύχτες", που είναι μαύρες για τους εμποροϋπαλλήλους, γιατί υποχρεώνονται να δουλέψουν έως και τις 3 τα ξημερώματα.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους, είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα "τονώσει την αγορά", δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν θα σταματήσει την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί.
Θέλουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
Θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν πλέον αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία για το ποιοι θα ωφεληθούν από το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η ανεργία, οι τσεκουρεμένοι μισθοί, η απληρωσιά που ξεπερνά τους 5 μήνες, είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες τους, και όχι οι επιπλέον μέρες και ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό, και σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης, για όλους τους κλάδους.
Το Σωματείο καλεί: 

Κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί. Τώρα υπάρχει πείρα από την εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τώρα ξέρουμε ότι όταν η κυβέρνηση λέει για "ανάπτυξη", για "αύξηση της ανταγωνιστικότητας", εννοεί ότι οι εμποροϋπάλληλοι θα "λιώνουν" καθημερινά από τα ατελείωτα ωράρια και την εντατικοποίηση μέσα στα μαγαζιά, και οι μεγαλέμποροι θα αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και τη ζωή μας.
Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. 
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για όλο το χρόνο. 
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. 
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. 
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ. 

                                        ΤΟ ΔΣ
                                   
 19/7/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου