Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγρότες για το ρωσικό εμπάργκο


          

Οι φτωχοί αγρότες είναι τα πρώτα θύματα του σφοδρού ανταγωνισμού ΕΕ – ΗΠΑ με την Ρωσία που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση Αμερικανών και Ευρωπαίων στην Ουκρανία.
Το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικό προϊόντα σαν αντίποινα στις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ αρχίζει και επηρεάζει όλο και περισσότερο χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες της Ελλάδας αφού η παραγωγή που προορίζοντας για τη Ρωσική αγορά κινδυνεύει να σαπίσει.
Η ελληνική κυβέρνηση -που συμφώνησε με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας- επιχειρεί να καθησυχάσει τον αγροτικό κόσμο κάνοντας λόγο για αποζημιώσεις υπό προϋποθέσεις. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας».
Το «εάν» της κυβέρνησης σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση σχετίζεται με τις προσπάθειες «Πρώτoν η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.
Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.»
Βέβαια η κυβέρνηση σπεύδει να υποβαθμίσει το μέγεθος της ζημιάς, εκτιμώντας ότι «ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς, είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο». Αποφεύγει να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο η βλάβη να είναι μόνιμη, καθώς με τη ρωσική αγορά οπωροκηπευτικών φλερτάρουν πλέον χώρες εκτός ΕΕ.
Σοβαρό ζήτημα είναι τι θα απογίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που επιστρέφουν από τα σύνορα της Ρωσίας λόγω του εμπάργκο όπως και των ποσοτήτων που είναι σε ψυγεία και χωράφια. Πρόκειται για προϊόντα ευαίσθητα ου δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεπώς οι επείγουν όποιες αποφάσεις για το τι θα απογίνουν.
Μείζον θέμα είναι η τυχόν επέκταση του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ με τη Ρωσία και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η ενέργεια. Αν αυτό συμβεί οι συνέπειες θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων με σοβαρότατες επιπτώσεις στους λαούς. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η ελληνική κυβέρνηση που στήριξε την επέμβαση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
                                                          902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου