Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου για τα ταμειακά ελλείμματα, τη ζημιά του ενός εκατομμυρίου και το νομικό σύμβουλο

ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
 
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 25/2/2015 συζητήθηκαν τα θέματα:
1. Ενημέρωση για διερεύνηση και εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας σχετικά με έγγραφη αναφορά της ταμειακής υπολόγου των Νομικών Προσώπων του δήμου.
2. Λήψη απόφασης περί καταγγελίας ή μη εκ μέρους του δήμου της σύμβασης έμμισθης εντολής του δικηγόρου κ. Σπυρίδωνα Χουλιάρα.


Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ:

Στην αρχή εκφράσαμε την σοβαρή ένστασή μας, γιατί τόσο σοβαρά και λεπτά θέματα εισάγονται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με αυτό τον τρόπο. Χωρίς καμία έστω και υποτυπώδη ενημέρωση και καλούμαστε σε λίγο χρόνο να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε άποψη και να εκφράσουμε θέση. Ακόμη ενώ αφορά σε εργαζόμενους του δήμου δεν παρίστανται εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Για το πρώτο θέμα: Υπάρχουν δύο πλευρές του θέματος η μία αφορά τα ταμειακά ελλείμματα (46.000 για Πνευματικό, 14.500 για ΧΥΤΑ, 950 Κατράκειο) που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει άμεσα οι ταμειακοί υπόλογοι να δώσουν σαφείς εξηγήσεις. Το δεύτερο είναι τα προβληματικά, απλήρωτα τιμολόγια του Πνευματικού για τα έτη 2012, 2013, 2014 (90.000 ευρώ) που πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά. Εννοείται ότι συμφωνούμε με την πρόταση της εισήγησης.
Το πελώριο θέμα όμως είναι η ανεπάρκεια ελέγχου. Η δυνατότητα να μπορεί ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ένα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου να μπορεί να ασκεί έλεγχο. Θεωρώ πως μια συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου θα περιόριζε (τουλάχιστον) τα προβλήματα που τώρα μας απασχολούν. Αναμένω από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένη πρόταση.
Για το δεύτερο θέμα: Η δημοτική αρχή φέρει θέμα συζήτησης για έναν εργαζόμενο στο δήμο, σε νευραλγική θέση, με βαριές κατηγορίες (ζημίωση του δήμου ύψους ενός εκατομμυρίου, υπαιτιότητα του νομικού συμβούλου). Οι βαριές κατηγορίες πρέπει να στοιχειοθετηθούν και να αποδειχτούν διαφορετικά η δημοτική αρχή από κατήγορος θα βρεθεί κατηγορούμενη.
Στοιχειοθεσία σημαίνει ότι ο νομικός σύμβουλος λειτουργούσε αυτόνομα αντίθετα από τις εντολές του εντολέα του αντίθετα δηλαδή από τις αποφάσεις των οργάνων του δήμου 
(δημοτικού συμβουλίου, οικονομικής επιτροπής, Δημάρχου) . Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα στοιχεία που εκτέθηκαν. Ακόμη δεν προκύπτει δόλος, ούτε είναι σίγουρο ότι μια διαφορετική στάση του θα απάλλασσε το δήμο από μια αποδεδειγμένη οφειλή .
Προτείνω να αναβληθεί το θέμα και να επανεξεταστεί πιο εμπεριστατωμένα, δεδομένου ότι και παλιότερα απομακρύνθηκε ο συγκεκριμένος νομικός σύμβουλος από το δήμο και επανήλθε με δικαστική απόφαση.

                           ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 26/2/2014
                          Μαργαρίτης Θόδωρος
        δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη 
                          ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου