Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ελληνοτουρκική παρέλαση στο Αιγαίο


             

Χάρτης με τον τουρκικό νόμο 24611/12 Δεκ. 2001 που διχοτομεί το Αιγαίο, χωρίς καμία μέχρι σήμερα ελληνική αντίδραση

Με εμφανές το άγχος να παρουσιάζει σε όλα τα μέτωπα «νίκες», η κυβέρνηση με μεγάλη επιπολαιότητα, πριν από μερικές μέρες, ανήγγειλε ότι ανάγκασε την Αγκυρα να αποσύρει ατάκτως τη ΝΟΤΑΜ για την εκτέλεση τουρκικής άσκησης ανατολικά της Σκύρου. Ακολουθώντας όμως πιστά την πολιτική των προκατόχων της, η κυβέρνηση απέκρυψε ότι η Αγκυρα έχει καταρρακώσει την εθνική κυριαρχία, διχοτομώντας το Αιγαίο και καταλαμβάνοντας για έναν ολόκληρο χρόνο(!) μεγάλη ελληνική κυριαρχία βορειοανατολικά της Νάξου για άσκηση με πυρά.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Αγκυρα έχει σπεύσει να βομβαρδίσει τη νέα κυβέρνηση από το τέλος Ιανουαρίου 2015 με σειρά ΝΟΤΑΜ για επικίνδυνες, προκλητικές και παράνομες ασκήσεις της καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, δίνοντας έτσι καθαρά όχι μόνον το στίγμα των κινήσεών της στο Αιγαίο, αλλά και τις διαθέσεις της απέναντι σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική προσπάθεια της Αθήνας.


               Τα χταπόδια πνίγουν το Αιγαίο

Η Αγκυρα, αγνοώντας παντελώς την ελληνική κυβέρνηση, έχει μετατρέψει την περιοχή στις ελληνικές βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ σε τουρκική επικράτεια και κατοχή. Προς τούτο εξέδωσε την αγγελία (ΝΟΤΑΜ Α0126) με την οποία θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθημερινά, εκτός από Σαββατοκύριακα, στην περιοχή μεταξύ Νάξου, Αμοργού και Ικαρίας, που φαίνεται στο χάρτη. Η περιοχή αυτή επικαλύπτει εθνική κυριαρχία στις βραχονησίδες ΧΤΑΠΟΔΙΑ και ΜΠΕΛΑΜΠΙΟΥΣ. Επίσης, δεν υπάρχει διεθνής θάλασσα και εναέριος χώρος για είσοδο των τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, διότι αυτή είναι ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ από ελληνική κυριαρχία, που καθιστά την προσπέλαση στην περιοχή αδύνατη, χωρίς να παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία.
Πολιτικά και στρατιωτικά η Τουρκία καταλαμβάνει για έναν τουλάχιστον χρόνο ελληνική κυριαρχία με την περιοχή της άσκησης αυτής. Επίσης, για ένα χρόνο παραβιάζει και τεράστια ελληνική κυριαρχία γύρω και έξω από την περιοχή, προκειμένου τα τουρκικά στρατιωτικά μέσα να εισέλθουν στην περιοχή της άσκησης.
Το κωμικοτραγικό της κατάστασης είναι ότι η «διαφορετική» γιορτή της 25ης Μαρτίου κατάντησε κοινή ελληνοτουρκική γιορτή, με την κυβέρνηση να γιορτάζει στην Αθήνα με νταούλια και βιολιά και από την άλλη η Τουρκία να κάνει παρέλαση στην κατεχόμενη ελληνική κυριαρχία στην περιοχή της άσκησης αυτής, (όπως και στην περιοχή της Λήμνου, όπως έχει ήδη αναφέρει ο «Ρ»).
Φαίνεται ότι οι παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας από τα τουρκικά F-16, προκειμένου να εισέλθουν στην κατεχόμενη περιοχή της άσκησης δεν πολυαπασχολούν την κυβέρνηση.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα κρατικά έγγραφα, η ΥΠΑ συντονίστηκε με το ΥΠΕΞ και το ΥΕΘΑ για να αποφασιστεί κοινός τρόπος αντίδρασης στην τουρκική άσκηση. Ετσι η ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α002/15 με την οποία χαρακτήρισε την τουρκική Α0126 της άσκησης άκυρη και καταχρηστική, με το αιτιολογικό ότι η δεσμευμένη από την Τουρκία περιοχή καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Ωστόσο στη ΝΟΤΑΜ η ΥΠΑ δεν αναγράφει ότι πέραν της κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας, η ΕΙΣΟΔΟΣ των στρατιωτικών τουρκικών μέσων στην περιοχή είναι αδύνατη, διότι πριν από την είσοδό τους και τα κατά την είσοδό τους στην περιοχή της άσκησης, παραβιάζουν ελληνική κυριαρχία, διότι γύρω και έξω από την περιοχή υπάρχει επίσης ελληνική κυριαρχία.

           

Στην περιοχή τουρκικής άσκησης για ένα χρόνο με πυρά μεταξύ Νάξου - Ικαρίας που φαίνεται στο χάρτη, η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία πριν και κατά την είσοδο των τουρκικών F-16 στην κατεχόμενη περιοχή. Στην περιοχή νότια της Ρόδου η Τουρκία εκτελεί άσκηση έρευνας - διάσωσης και με τουρκική ΝΟΤΑΜ ισχυρίζεται διεθνώς ότι η περιοχή ανήκει στον έλεγχο της Αγκυρας, εφαρμόζοντας τον τουρκικό νόμο 24611/12 Δεκ. 2001 που διχοτομεί το Αιγαίο

(Η τουρκική περιοχή στο χάρτη βγάζει μάτι. Η άσπρη κουκκίδα στο κέντρο της περιοχής είναι πράγματι διεθνής εναέριος και θαλάσσιος χώρος, περίκλειστος όμως από εθνική κυριαρχία. Με πράσινο χρώμα απεικονίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη στην πορεία τους στον διεθνή εναέριο χώρο μέχρι την περιοχή της άσκησης. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται η παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας προτού καν τα τουρκικά αεροσκάφη εισέλθουν στην περιοχή).
Είναι, δηλαδή, σαν να έχει κάποιος μια τριώροφη οικοδομή με εσωτερική σκάλα και κάθε μέρα, κάποιοι ξένοι να παραβιάζουν την είσοδο, να περνούν από τον πρώτο και δεύτερο όροφο, να αρπάζουν ό,τι βρουν και να αράζουν μέχρι το βράδυ στον τρίτο, για έναν χρόνο. Είναι προφανές ότι καταλαμβάνουν και τους τρεις ορόφους, αλλά ο ιδιοκτήτης προβληματίζεται μόνον για τον τρίτο.
Περιττό να αναφερθεί βεβαίως ότι πέραν της ελληνικής κυριαρχίας, η Τουρκία με την άσκηση αυτή, για έναν χρόνο με πυρά, παραβιάζει κατάφωρα το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, τη Σύμβαση του ICAΟ, ενώ δημιουργεί θέματα ασφαλείας για τους αεροναυτιλλομένους για διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις, διότι στραγγαλίζει τους αεροδιαδρόμους ROMEO19 και LΙΜΑ995, που οδηγούν τα αεροπλάνα από την Ευρώπη προς και από τη Μέση Ανατολή.
Η κυβέρνηση ακόμα έχει αποκρύψει ότι η Τουρκία διεξάγει άσκηση Ερευνας και Διάσωσης σε περιοχή νότια της Ρόδου.
Στόχος της Τουρκίας είναι η πάγια πολιτική διχοτόμησης του Αιγαίου με στρατιωτικά μέσα. Η ΥΠΑ εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0355/15 για την εκτέλεση της τουρκικής άσκησης Ερευνας Διάσωσης μετά από συντονισμό με ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ. Ωστόσο η Τουρκία αντέδρασε και εξέδωσε τη δική της ΝΟΤΑΜ Α0816/15 με την οποία «φρεσκάρει» τη μνήμη και της παρούσας κυβέρνησης με τις τουρκικές θέσεις που εμμένουν σε παρανομίες και παραβιάσεις κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου (ICAO, IMO, OHE κ.λπ.).
Η Τουρκία, λοιπόν, υποστηρίζει και πάλι διεθνώς ότι

  • Τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, κάτι που κάνει πράξη από τις 14 Φεβρουαρίου 1975 μέχρι σήμερα. Ομως από το 1975, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν ότι η Τουρκία παρανομεί σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς όμως να κάνουν τις νόμιμες ενέργειες στον ICAO, με αποτέλεσμα, η τουρκική παρανομία να καθίσταται στην πράξη... νόμιμη.
  • Η Ελλάδα έχει 6νμ εθνικό εναέριο χώρο και όχι 10νμ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα με νόμο του 1931 έχει 10νμ, μπερδεύοντας ενδεχομένως τους νόμους και τους παρανόμους, καθόσον τα 10νμ εθνικού εναερίου χώρου καθορίστηκαν μόνον με Προεδρικό Διάταγμα το 1931.
  • Η περιοχή της τουρκικής άσκησης Ερευνας - Διάσωσης νότια της Ρόδου κείται εντός της ευρύτερης περιοχής Ερευνας - Διάσωσης, που ελέγχεται από την Αγκυρα, ενώ τα τουρκικά μέσα Ερευνας - Διάσωσης θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας, αφού για την περιοχή ελέγχου έχει ενημερώσει αρμοδίως τον ΙΜΟ.
Η Τουρκία, δηλαδή, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της Σύμβασης του Αμβούργου 1979 του ΙΜΟ για την έρευνα και Διάσωση έχει ψηφίσει από το Δεκέμβρη του 2001 το νόμο 24611/2001, με τον οποίο διχοτομεί το Αιγαίο και την Κύπρο για λόγους έρευνας και διάσωσης, όπως φαίνεται στο χάρτη.
Ετσι, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι για κάθε ατύχημα στην περιοχή αυτή, που απαιτεί έρευνα και διάσωση, αρμόδια και υπεύθυνη για παροχή υπηρεσιών είναι μόνον η Τουρκία, διότι η περιοχή αυτή ανήκει στον έλεγχο της Αγκυρας.
Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις, άρα και η παρούσα, σφυρίζουν αδιάφορα..

                                         Ειδικός Συνεργάτης 

                          Ριζοσπάστης της Κυριακής 29-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου