Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μεσολογγίου για τη ΔΕΥΑΜ και τον Απολογισμό


                       ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ

Η ΔΕΗ προχωρά πλέον στην απαράδεκτη ενέργεια της διακοπής της ηλεκτροδότησης προς τη ΔΕΥΑΜ. Στην αρχή για έξι ώρες σε επιλεγμένα αντλιοστάσια και από την μεθεπόμενη εβδομάδα για περισσότερες ώρες. Εκβιάζει με αυτόν τον τρόπο για να ειπράξει το οφειλόμενο ποσό των περίπου 3.000.000 ευρώ. Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες για την υγι
εινή αλλά κυρίως για την υγεία των πολιτών λόγω πιθανόν επιμολύνσεων του δικτύου. Τεράστιος είναι και ο κίνδυνος για πλημμύρες (λόγω επικείμενων βροχοπτώσεων) στις πόλεις του Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
Θυμίζουμε ότι το χρέος δημιουργήθηκε από την υπέρογκη τιμολόγηση από μέρους της ΔΕΗ, το μεγάλο κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων ύδρευσης λόγω των απωλειών από τα παλαιά διάτρητα δίκτυα ύδρευσης και του μεγάλου κόστους των αντλιοστασίων ομβρίων.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων των πολιτών και φορέων για συναπόφαση και σχεδιασμό συγκεκριμένης δράσης, οργανωμένου αγώνα πίεσης προς την κυβέρνηση να αναλάβει την εξόφληση όλου του χρέους, τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής (νέα δίκτυα, ύδρευση Αιτωλικού, αποχέτευση, βιολογικούς καθαρισμούς, κ.λ.π , τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ για να μπορεί να παρέχει δωρεάν ποιοτικό νερό στις αδύνατες ομάδες και φτηνό στους υπόλοιπους και να υποχρεώσει τη ΔΕΗ για φτηνό τιμολόγιο. Ακόμη χρειάζεται άμεση πίεση προς τις «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε» να καταβάλλουν στο ακέραιο όλες τις οφειλές όλων των χρόνων (από 1993) για τη ρευματοδότηση των αντλιοστασίων που τους αναλογούν.

                        
                      ΔΗΜΟΥ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

               
               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Κυριακή 4/10/2015 έγινε ο απολογισμός για την οικονομική κατάσταση του δήμου και τη δράση της δημοτικής αρχής στο διάστημα από 1/9/2014 έως 30/8/2015.
Η δημοτική αρχή εμφάνισε μια ωραιοποιημένη οικονομική κατάσταση, με οικονομικό πλεόνασμα στην οικονομική διαχείριση γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με το τέλος της πενταετούς θητείας της θα αποπληρώσει όλο το δημοτικό χρέος.
Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, βασισμένη σε επίσημα οικονομικά στοιχεία είναι εντελώς διαφορετική. Όσες φιλότιμες προσπάθειες συνετής διαχείρισης και να γίνουν, το οικονομικό αδιέξοδο στο δήμο, όχι μόνο θα συνεχίζει να υπάρχει, αλλά και θα γίνεται πιο δυσεπίλυτο. Θα πρέπει να εναντιωθούμε στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική για τους δήμους και να την ανατρέψουμε γιατί είναι οικονομικά αδιέξοδη και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για τους πολίτες.
Τα οικονομικά στοιχεία του δωδεκάμηνου Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015 για το δήμο μας σχετικά με τα έσοδα είναι: 
από κρατική επιχορήγηση – 22%, 
από έκτακτη επιχορήγηση -70%, 
είσπραξη από ανταποδοτικά δικαιώματα -60%
Άρα το κράτος μειώνει δραματικά και τις ελάχιστες επιχορηγήσεις, παρότι έχει πολλαπλασιάσει τους φόρους από τους εργαζόμενους , αγρότες , μικροεπαγγελματίες κ.λ.π. Από την άλλη οι πολίτες λόγω της υπερφορολόγησης, της ανεργίας, της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη φορολόγηση των ανταποδοτικών.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε ένα τεράστιο χρέος που έχει ο δήμος μας (δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, αλλά είναι σαφώς πολύ πάνω από μια δεκάδα εκατομμυρίων) τις επιτακτικές ανάγκες σε υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, ύδρευση Αιτωλικού, ΧΥΤΥ, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολεία, δρόμοι κ.λ.π) αντιλαμβανόμαστε το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.
Η καταστροφικότητα της ασκούμενης πολιτικής στους δήμους μπορεί να φανεί από τις περικοπές που έγιναν στη διαχείριση του 12 μηνου στο δήμο μας 
( κόστος προσωπικού -17%, 
προνοιακά επιδόματα -32%, 
επενδύσεις -76%, 
πληρωμές υποχρεώσεων δήμου -58%, 
παροχές προς τρίτους -85%)
Αν πάρουμε υπόψη μας πως όλες οι κοινωνικές δομές του δήμου ( βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λ.π) λειτουργούν με Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που σταδιακά θα περικόπτονται έως καταργήσεως των για να λειτουργήσουν ανταποδοτικά, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος . 

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και η μόνη ρεαλιστική.
  • Εναντίωση στην ασκούμενη πολιτική στους δήμους.
  • Εδώ και τώρα άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων (χρήματα που παρανόμως παρακρατήθηκαν από τους δήμους παρά τη σχετική νομοθεσία) για το δήμο μας αναλογικά αντιστοιχούν περί τα 25 εκατομμύρια).
  • Άμεση χρηματοδότηση των δήμων στο 100% για πληρωμές εργαζομένων, νερό, καθαριότητα ,πράσινο, πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνικές δομές.
                                
                                 Μεσολόγγι 5-10-2015

            Μαργαρίτης Θόδωρος δημοτικός σύμβουλος                       εκλεγμένος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου