Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Για την υδροδότηση του Αιτωλικού (Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει αλλά....)



                                    Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου


                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 29/2/2016 συζητήθηκε το μοναδικό θέμα: Υδροδότηση του Αιτωλικού.
     Το πρόβλημα που υπάρχει στο νερό του Αιτωλικού (μη πόσιμο με μικροβιολογικά φορτία) είναι πολύ παλιό και ήρθε στην επικαιρότητα από την αρχή του Ενιαίου δήμου (1/1/2011) και κυρίως με τους υπέρογκους λογαριασμούς που στάλθηκαν προς πληρωμή για αυτό το ακατάλληλο νερό.
     Η θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν ότι καλώς απασχολούμαστε στη συνεδρίαση του Δ.Σ με μοναδικό θέμα το νερό και ότι πρέπει κυρίως να μας απασχολήσει η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας και η παροχή καθαρού νερού, (υδροδοτείται Δ.Δ από νερό που αντλείται από νεκροταφείο), χωρίς να παραβλέψουμε και την οικονομική πλευρά.
     Υποστηρίξαμε ότι το γενικότερο πλαίσιο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής (χρόνια τώρα) μέσα στο οποίο καλούνται να δράσουν οι δήμοι είναι αυτό της υποχρηματοδότησης (όχι διάθεση χρημάτων για έργα υποδομής), της ανταποδοτικότητας (πληρώνω για να έχω νερό) και της αγοραίας αντίληψης ότι τα πάντα είναι εμπορεύματα που πουλιούνται και αγοράζονται από αυτούς που έχουν.
     Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αδύνατο να λυθούν προβλήματα όπως αυτό της υδροδότησης του Αιτωλικού. Όσες προσπάθειες και να γίνουν (και που έγιναν αρκετές από τη ΔΕΥΑΜ) θα είναι εμπαλωματικές. Όσες προσπάθειες και να γίνουν αξιοποίησης πολιτικού προσωπικού ( νέο φαινόμενο: αυτοί θέλουν και κάποιοι τάχα τους εμποδίζουν) για επιλεκτική μεταχείριση και κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση είναι καταδικασμένες στην αποτυχία, νομιμοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.
     Χρειάζεται ανατροπή αυτής της πολιτικής (ας ψαχτούν όσοι τη στηρίζουν, με θέρμη ή χαλαρότητα το ίδιο είναι). Το κράτος που ρημάζει τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες κ.λ.π με την υπερφορολόγηση, θα πρέπει να το υποχρεώσουμε (με αγώνες) να διαθέτει χρήματα στους δήμους για δίκτυα ύδρευσης -αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, να επιδοτεί τους δήμους για τη συντήρηση και υποστήριξη των πιο πάνω υποδομών, για να μπορούν να παρέχουν καθαρό νερό δωρεάν (για άνεργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους κ.λ.π) και με συμβολική τιμή για τους υπόλοιπους και όχι να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες, επιδοτεί τους επιχειρηματίες, φοροαπαλάσσει τους εφοπλιστές.
                         ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
  • Δωρεάν διανομή, τώρα, πόσιμου νερού στο Αιτωλικό από το δήμο.
  • Συνέχιση των ενεργειών βελτίωσης των πηγών του Κεφαλοβρύσου και συνεχής έλεγχος, για παροχή νερού οικιακής χρήσης.
  • Τροποποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού 2016 και τεχνικού προγράμματος για μελέτη και κατασκευή υδροδότησης του Αιτωλικού & Οινιαδών από Εύηνο. (Το έργο είναι χρήσιμο και για περίπτωση ανάγκης ως εφεδρικό και για Μεσολόγγι).
  • Επιτροπή αγώνα (δήμος, φορείς, πολίτες) για δράσεις πίεσης προς περιφέρεια, κυβέρνηση για χρηματοδότηση στο ακέραιο για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, κατασκευή έργου ύδρευσης από Εύηνο, σωστής στελέχωσης και λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών.
  • Μηδενισμό όλων των μέχρι τώρα χρεών προς ΔΕΥΑΜ από τιμολόγηση μη πόσιμου νερού, (είναι μεγάλο το έξοδο προμήθειας πόσιμου νερού).
Η συζήτηση έληξε, δυστυχώς, παρά την δική μας επιμονή, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.
 
                   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1/3/2016
Μαργαρίτης Θόδωρος, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου