Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΚΚΕ Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος




   Σε ανακοίνωση για τη συμφωνία στο Eurogroup το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

 «Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια “ελάφρυνση” του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ.
   Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη.

   Ο νόμος-λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των "κόκκινων" δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο-αυτόματος κόφτης, δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της “τελευταίας δύσκολης στροφής”, που υποσχόταν στο λαό η κυβέρνηση.      Πολύ περισσότερο που και η επόμενη αξιολόγηση προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις.
   Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα "θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης" δεν αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν φορτωθεί τα βάρη της κρίσης, αλλά το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του. Με τα σημερινά δεδομένα, της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, η πρόβλεψη για γρήγορη, σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν τεκμηριώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα συνοδευθεί με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα παραμένει και θα ενισχύεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο κυβέρνησης - μονοπωλίων.
   Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».

1 σχόλιο:

  1. Το τέλος του κατήφορου θα είναι ο πάτος... για τους υπηρέτες του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή