Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη"

Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

   Στα πλαίσια του διαλόγου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που προωθεί η κυβέρνηση έγινε το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο Βόλο. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ πέρα από τη συναίνεσή της στην κυβερνητική και «εθνική» γραμμή να εμβαθύνουν οι δήμοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της παραπέρα φορολόγησης των εργαζομένων που θα ενισχύσουν την οικονομική τους λειτουργία. Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΚΕΔΕ για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους «περνά» μέσα από: 
  • Τη «φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και αύξηση της αντιληπτότητας του φόρου και με ενίσχυση της τοπικής λογοδοσίας και ελέγχου», δηλαδή μέσα από την παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. 
  • Την εκμετάλλευση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας για την απόδοση εσόδων. Μάλιστα, σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, προτείνονται διάφορες μορφές αξιοποίησης, ανάμεσα σε άλλα η πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων.
  • Την υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική λειτουργία των δήμων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα προγράμματα επενδύσεων. Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δήμων, ακόμα και την κατηγοριοποίησή τους με βάση διάφορα κριτήρια, ανάμεσα σε άλλα αυτό της φοροδοτικής ικανότητας.
   Στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ υπάρχει πλήρης συναίνεση στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους. Εξάλλου υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι πολλοί δήμοι έχουν πρωτοστατήσει σε όλη την γκάμα των αντιλαϊκών επιλογών και πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ όπως η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η υπερφορολόγηση των δημοτών, η αντικατάσταση σταθερής εργασίας με ποικιλόμορφες ελαστικές σχέσεις εργασίας.
   Τη θέση για φορολογική αποκέντρωση επεξεργάζεται και η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα που χαιρέτισε το συνέδριο, να κάνει λόγο για «ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας των δήμων» ως ένας από τους βασικούς πυλώνες των αλλαγών που προετοιμάζονται στον «Καλλικράτη». Ο δε Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους δήμους στην υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε «να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
   Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που δίνουν προνόμια και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και φτώχεια και δυστυχία στο λαό, που θέλουν τον εργαζόμενο να υποταχθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ κυρίως για τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον ψαρά, τον αγρότη, το συνταξιούχο, το μικρέμπορα, τον αυτοαπασχολούμενο.
   Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των δήμων δεν γίνεται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπεί να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, να γίνει διαχείριση της ακραίας φτώχειας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.
 Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς. Αυτό φανερώνει περίτρανα η έως τώρα εφαρμογή του «Καλλικράτη» ,
(διεύρυνση της φοροληστείας των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% , κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων).
  Αυτή είναι η τρανή απόδειξη ότι η λεγόμενη «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων» έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
  Γι' αυτό και καλούμε όλους όσους επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού , να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

- Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-- Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη -λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

--Παλεύουμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.

--Ζητάμε μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

-- Ζητάμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς – άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα – ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

-- Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λ.π).

                      

                       ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 21/10/2016

Μαργαρίτης Θόδωρος, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου